Vremešni čobanin iz okoline Sombora ne odustaje od čuvanja ovaca (SRB)

Nikoli Trivunoviću su 73 godine, a skoro ceo svoj život proveo je kao čobanin i uz stada ovaca prešao je hiljade i hiljade kilometara, po suncu, vetru, kiši. Od čuvanja ovaca još nije odustao iako je prošlo više od 60 godina kada je prvi put, kao desetogodišnji dečak krenuo za stadom u svojoj rodnoj Bosni.

Onda nije bilo ni čizmi, ni kabanica nije bilo ničega već si imao vuneno ćebe koje staviš na glavu i tako. Hodali smo sa ovcama, nomadili. Od kuće bi odlazili u jesen, a vraćali se u proleće. Hrvatsku smo čitavu prošli, pa onda u Vojvodinu”, kaže Nikola.

Od nomadske ispaše ovaca Nikola Trivunović je odustao 70-tih godina kada je sa porodicom, kako kaže, bez ičega došao na jedan salaš u okolini Sombora, ali od ovaca nije odustao. Bila su to vremena kada se moglo prodati i ovčije mleko i ovčiji sir, a sir je naročito bio tražen u Bosni.

“Jednom godišnje nasirimo, tokom leta, a onda u jesen platimo kamion i odnesemo u Bosnu i tako smo predavali sir”, priseća se Nikola.
Već odavno nema tržišta za ovčije mleko i sir, a sve manje se isplati i prodaja ovaca.

“Ne isplati se. Vidite sada su jaganjci pali na 216 dinara, proletos je cena bila 280 dinara. Kako mi se može isplatiti? A ja ne mogu imati sve jaganjce onda kad je cena dobra. Sada imamo jednu turu za prodaju, a vidite koja je cena”, kaže ovaj vremešni čobanin.
Obzirom na godine Nikoli Trivunoviću nije više ni lako dane provoditi na otvorenom uz stado, ali još ne odustaje.

“Ove godine samo dva dana nisam ovce puštao napolje. Smo dva dana. Ako sneg napada onda ih držim u toru i hranim, a sve ostale dane ovce izvodim na pašu”, kaže Trivunović koji sa ovcama kreće ujutru u devet sati na pašnjak, a vraća se posle pet popodne.
U stadu je oko 200 ovaca, nekada je čuvao i po 300 ovaca. Rase pramenka od koje ne odustaje uprkos tome što stočare iz Vojvodine za tu rasu ovaca nema državnih subvencija.

Izvor: RTV

Foto: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor