Smanjen rod lubenica u dobričkom kraju (SRB)

Dobrička sela u opštini Žitorađa, poznata po proizvodnji povrća, ovih dana su gotovo najveći snabdevači domaćeg i regionalnog tržišta bostanom. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika berba je kasnila desetak dana, proizvođači su zadovoljni cenom od dvadesetak dinara po kilogramu, dok je rod nešto manji od očekivanog.

Proizvođači u dobričkim selima, gde se bostan gaji na hiljadu hektara, ovih dana su na nogama. Ovde se dnevno ubere na stotine tona lubenica koje se isporučuju kupcima direktno ili preko kvantaške pijace. Iako cena pada iz dana u dan, očekuju da će ipak nešto i zaraditi, jer bostana, kažu nema dovoljno.

“Dobrom rodu i kvalitetnom bostanu i ove godine mogu da se nadaju oni proizvođači, koji su uspeli da dopreme vodu do parcela i obezbede navodnjavanje, tokom sušnih letnjih meseci. Elektrifikacija polja, koju očekuju godinama, značajno bi olakšala proizvodnju i povećala prinose”, kaže Saša Jovanović, proizvođač bostana iz Pejkovca.

Iako sve što se ovde proizvede, nađe put do kupaca, veliki proizvođači kažu da se već sada oseća nedostatak radne snage.

“Sve je veći broj nas mladih, koji svoju budućnost vidimo i na nekom drugom mestu, iako ovde imaju gotovo idealne uslove za proizvodnju hrane”, ističe Vladan Petrović, proizvođač bostana iz Pejkovca.

U Pejkovcu će i ove godine, 26. jula biti organizovana šesta po redu Bostanijada, gde će se, između ostalog govoriti i o sadašnjem trenutku, ali i o perspektivi u proizvodnji bostana, koji se ovde gaji već decenijama.

Izvor: RTS

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor