Uspešni povrtari iz Mužlje kod Zrenjanina (SRB)

Poslednjih godina izvoz povrća iz Srbije raste, ali je naša zemlja takođe i veliki uvoznik, povrtari ističu da je za stabilnost domaćeg tržišta i viškova povrća za izvoz neophodno udruživanje, jer su sa većim količinama konkurentniji.

Erne Čikoš iz Mužlje pored Zrenjanina treća je generacija koja se porodično bavi povrtarskom proizvodnjom, po svemu sudeći to će nastaviti i njegovi sinovi po završetku fakulteta.

Na njegovim njivama ovih dana počeće vađenje šargarepe i branje paprika. Povrtarsku proizvodnju zasniva na deset hektara pod otvorenim i trideset plastenika.
“Nemamo probleme sa prodajom i imamo obezbeđen plasman, negde oko dvestotinepedeset tona robe se izveze sa našeg gazdinstva”, kaže Erne Čikoš iz Mužlje.
Od ove godine su krenuli da gaje šargarepu i očekuju negde oko stotinu tona šargarepe u prolećnoj i negde oko stotinupedeset tona u jesenjoj proizvodnji šargarepe.
Mlađi Čikošev sin uveliko je u ovom poslu koji želi da nasledi na porodičnom imanju.
“Sad sam završio treći razred gimnazije i dalje želeo bi da studiram agroekonomiju u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu. Moj brat tamo studira, on je završio sada drugu godinu i želeo bi da nastavi porodičnu tradiciju. Volim ovaj posao i želeo bi to da nastavim”, kaže Erneov sin Sabolč Čikoš.
Ovo je po mnogo čemu specifična proizvodna povrtarska godina.
“Ova godina je veoma teška, zato što smo imali duge periode sa kišom, sa obilnim padavinama, kasnije temperaturnim kolebanjima, sve je to uticalo da imamo i veliku pojavu bolesti i štetočina, samim tim i preduzimamo mere nege koje će se odraziti i na cenu finalnog proizvoda jer je puno toga uloženo”, kaže Snežana Parađenović, iz poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu.
Čikoši ističu da je neophodno povećanje poseda, jer su profiti drugačiji nego pre deset godina,tada je porodica mogla da živi od pet standardnih plastenika, a danas ne može.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor