Posle nedeljnog grada u Mačvi, na mnogim parcelama ove godine bez roda (SRB)

Grad koji u nedelju padao u Mačvi, naneo je veliku štetu poljoprivrednim usevima, a na brojnim parcelama, neće biti šta da se ubere. U Bogatiću je formirana komisija procenu štete, koju poljoprivrednici mogu da prijave u opštini.

U zasadu paprike od dva hektara, gotovo da nema ploda koji nije oštećen. Za desetak minuta, grad je uništio čitav rod.
“Uloženo je puno para, ne znam tačno, negde oko šest sedam hiljada evra, dal ću šta brati, to je znak pitanja. Vrlo malo. Grad je uništio sto posto, ako je nešto ostalo, to je sitno malo”, kaže Milivoj Smiljnić iz Belotića.

Jak vetar i grad najviše su oštetili kukuruz, najzastupljeniju žitaricu u Mačvi. Na brojnim parcelama, roda neće biti.
“Mačva je mnogo izgubila ove godine. Ne znam da li će nam ko pomoći, ali ja ovakvu štetu nisam upamtio,” kaže Predrag Teodorović iz Crne Bare.

Prema prvim procenama, šteta je oko 10 miliona dinara, ali se strahuje da bi mogla biti i veća, jer opštinske komisije zbog kiše koja i dalje pada, ne mogu na teren.
Štetu su pretpeli i zasadi voća. Marko Janković iz Bogatića, krušku će brati sledeće sedmice.

“Imaću 30 tona kruške koje neću imati kome da prodam. Sorte kao što je Santa Marija, Karmen, one ne idu ni u rakiju, to će biti da se baca, svako od kupaca sa jednim udarcem, neće da je primi, koštalo je samo ove sezone preko dve hiljade evra”, navodi Marko Janković iz Bogatića.

Štetu na usevima, do sada je prijavilo više od 100 poljoprivrednika. Nevreme je oštetilo i objekte.
“Petnaest prijava ima za štetu na objketima, komisija je počela sa svojim radom. Opština će se truditi sa svojim skromnim sredstvima da pomogne građanima, ali ova šteta se mora prijaviti, i tražiti pomoć od ministarstva i nadležnih institucija na nivou republike”, kaže Zlatko Lacković iz Odeljenja za poljoprivredu Bogatića.

Opština komisija obići će svaku parcelu na kojoj je prijavljena šteta od grada. Malo mačvanskih poljoprivrednika je osiguralo useve.

Izvor: RTS

Foto: freeimages.com

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor