Višak kadmijuma stopirao izvoz suncokreta iz Srbije u Republiku Srpsku (SRB)

Republička fitosanitarna inspekcija Republike Srpske saopštila je da je zabranila uvoz 3.000 kilograma sirovog suncokreta u ljusci poreklom iz Srbije zbog, kako je navedeno, utvrđenog povećanog prisustva metala kadmijuma.

Međutim, u Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Srbije kažu za Tanjug da zvanično nisu obavešteni od strane Fitosanitarne službe RS o nalazu povećanog prisustva kadmijuma u pošiljci sirovog suncokreta.

„Uvidom u naš aplikacioni sistem, a i proverom na graničnim prelazima, nismo konstatovali vraćanje pošiljke sirovog suncokreta u količini od 3.000 kilograma koja je navodno poreklom iz Republike Srbije“, kažu u Fitosanitarnoj inspekciji.
U saopštenju nadležnih iz Republike Srpske kaže se da je prilikom pregleda pošiljke, nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala.

Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane „Instituta za vode“, Bijeljina, u analiziranom uzorku je, kažu, utvrđeno povećano prisustvo kadmijuma, iznad vrednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za određene kontamitente u hrani.

Na zahev uvoznika, dodaje se, izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka u „SP Laboratoriji“ u Bečeju u Srbiji kojom su, kako se navodi, potvrđeni rezultati prve analize, odnosno prisustvo kadmijuma u vrednosti od 0,581 mg/kg, čija je sumarna vrednost iznad Pravilnikom propisane vrednost od 0,1 mg/kg.
„Inspektor je Rešenjem zabranio uvoz sporne pošiljke i naložio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora“, navodi se u saopštenju nadležnih RS.

Izvor: Agrosmart

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor