Rod lubenice i dinje zadovoljavajuć, ali kasni (SRB)

Zbog velike količine padavina i nestabilnih vremenskih uslova rod lubenice i dinje u Šumadiji kasni deset do petnaest dana. Zbog povećanje vlage treba obratiti pažnju na pojavu bolesti. Iako ima više proizvođača lubenice zastupljena je i dinja i to novije sorte koje mogu duže da stoje.

Tridesetogodišnji Nikola Pantović u selu Radmilović kod Knića nastavio je dvadesetogodišnju porodičnu tradiciju gajenja lubenica i dinja na nešto više od hektar i po površine. Prosečni prinosi variraju od godine do godine i kreću se između 30 i 50 tona. Kako sam kaže da bi se podigao hektar dinje i lubenice potrebno je u startu odvojiti između dve do tri hiljade evra.

“Razvuče se folija i rasad se iz plastenika donosi koji se tamo radi jedno 30 do 35 dana pa se onda nabacuje na otvoreno polje. Ova godina je specifična, na početku godine su bile kiše i sada ova naša domaća lubenica odavde kasni nekih desetak dana. Prva se sadi početkom maja i ona bi trebalo sada već da stigne, međutim zbog kiše i maja koji je bio kišovit ona kasni nekih desetak, petnaest dana”, kaže Nikola Pantović, poljoprivrednik.

Zbog velike količine padavina rod lubenice kasni deset do petnaest dana a zbog povećane vlage treba obratiti pažnju na bolesti u zasadu.

“Najviše treba obratiti pažnju na bolesti koje nailaze, na plamenjače i na alternarije koje dolaze u toku njene vegetacije. Ona ima negde oko tri do četiri prskanja u toku vegetacije. Lubenica traži sunce i što su veće temperature to je za lubenicu bolje. Gajili smo nekada stare sorte ali sada svake godine nailaze novije i trenutno gajimo 4 sorte. To su fantazija, karistan, talisman i livija.”
Zbog slične vegetacije uporedo sa lubenicom kreće i sadnja dinje a zbog vremenskih uslova kasniće i njeno branje.

“Dunja je malo mekša i nju više napadaju bolesti, više mora da se prska mada sve je to uglavnom isto, isto se radi i lubenica i dinja, sve se radi uporedo jedno sa drugim i sadnja i prskanje. Ja imam oko 1000 struka, može da rodi dva do tri ploda a to je sedam do deset kilograma po struku. Gajim izraelsku dinju koja je tipa ananas, bela je unutra kada se raseče i vrlo je slatka za jelo a najbitnije je što može dugo nakon branja da stoji, dobra je za transport i ne puca kao na primer one domaće dinje što se rascvetaju kada ih uberete i moraju da se prodaju što pre jer ako se ne prodaju mogu samo da se bace jer ne mogu da stoje više dana.”

Sve više se gaje novije sorte dinja koje mogu duže da stoje kako zbog transporta tako i zbog prodaje. Iako kasne i lubenica i dinja, ove godine se očekuje zadovoljavajući rod.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor