Presjek nedelje 08.07.-12.07.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ
Na domaćem tržišta ponuda kukuruza smanjena je zbog aktuelne žetve pšenice, dok je interesovanje za uvozom od strane kupaca sa Kosova i dalje pojačano. Zvanična realizacija za paritet Bjelovarsko bilogorske županije zabilježena je po 1.05Kn/kg+pdv. Prema Kosovu, tokom sedmice cijena je bilježila blagi porast. Trgovanje za vještački suv kukuruz išlo je po 147.00Eur/t (HR/SRB)

PŠENICA
Ove sedmice smanjena je žetva pšenice zbog nepovoljnih vremeskih uslova. Većina većih otkupljivača izašla je sa otkupnim cijenama po klasama pa raspon cijene ide od 0.94-1.25Kn/kg+pdv. Teže se dolazi do ponude nove pšenice a razlog je mala otkupna cijena kojom su proizvođači nezadovoljni, pa se roba uglavnom skladišti. Kada je u pitanju pšenica iz Hrvatske, u Sistem su pristizale ponude za poboljšivač od 175.00Eur/t pa na više dok se merkantilna pšenica sa hl 76 nudila od 158.00Eur/t (HR/BIH).

JEČAM
Cijena ječma u otkupu nije bilježila promjenu. U Sistem je tokom tjedna pristigla zvanična realizacija ječma na paritetu Vukovarsko srijemske županije po 0.97Kn/kg+pdv. U odnosu na prethodnu sedmicu, izvozna cijena bila je stabilna. Ponude prema Bosni išle su i po 145.00Eur/t (HR/BIH).

STOČNO BRAŠNO
Ponuda stočnog brašna zadovoljava potrebe kupaca, cijena stagnira. Pregovori u zavisnosti od količine i pariteta išli su po 1.00-1.05Kn/kg+pdv.
Ove sedmice bilježi se blagi pad izvozne cijene stočnog brašna pa se isto realizovalo po 120.00Eur/t (HR/BIH).

 

SOJINA SAČMA
Značajnije promjene u cijeni sojine sačme Brazil na domaćem tržištu nije bilo. Ponude u zavisnosti od pariteta išle su i do 2.54Kn/kg+pdv, za fco KUPAC.
Takođe, izvozna cijena sojine sačme u Kopru za ovu sedmicu stagnira. U zavisnosti od ponuđača cijena je išla i do 325.00Eur/t (SLO/EU).

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor