Presek nedelje 08.07-12.07.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ
Tokom nedelje cena kukuruza bez značajnijih promena. Maksimalna zabeležena realizacija je na 16.00 din/kg+PDV na paritetu južnog Banata,južne Bačke i Srema. Što se tiče novog roda kukuruza, sklapaju se terminski ugovori, a prema informacijama sa terena dogovori za fco luka se kreću u rasponu od 15.30-15.50 din/kg+PDV, na bazi SRPS kvaliteta.
Kod izvoza u region cena bez bitnijih promena. Ponuda i tražnja su izjednačene. Kukuruz u izvozu ka zemljama u okruženju trgovao se po cenama od 136.00-137.00Eur/t.

PŠENICA
Tokom nedelje tržište pšenice rod 2019. je bilo znatno aktivnije. Veliko interesovanje za kupovinom , a smanjena ponuda, uticali su na porast cene pšenice u ponudi i realizaciji. Kupci su bili zainteresovani za kupovinu većih količina kvalitetnije pšenice, dok su ponuđači uglavnom prodavali manje količine. Za kupovinu pšenice najviše je bila zainteresovana mlinska industrija i regionalni izvoznici.
Tendencija rasta cene na domaćem tržištu, uticala je i na cenu u izvozu. Prisutno je povećano interesovanje kupaca iz regiona za pšenicom mlinskog kvaliteta. Za pšenicu 80HL.13%protein i 30%gluten realizovano je 165.00 Eur/t.(SRB/BIH).

SOJA
U nedelji za nama cena soje beleži pad. Ponuda je bila zadovoljavajuća, a retki kupci su bili domaći trgovci i krajnji potrošači.

JEČAM
Žetva ječma je završena. Ponuda je i dalje vrlo skromna za ovaj period godine, dok je potražnja znatno veća. Uprkos dobroj potražnji, cena stagnira.
Tokom nedelje sistem beleži slabije interesovanje regionalnih kupaca. Cena ječma u ponudi je u prošlonedeljnim okvirima. Regionalni kupci stočnog ječma se uglavnom snadbevaju sa tržišta mađarske i hrvatske.

ULJANA REPICA
Žetva uljane repice je takođe završena, a većina kupaca se snabdela predviđenim količinama.
Sistem je beležio malu ponudu, i neznatnu potražnju.

SOJINA SAČMA
Na tržištu je i ove nedelje zabeležen blaži pad cene sojine sačme. U izvozu nije bilo promena. U Kopru je takođe zabeležen blaži pad sojine sačme 46% proteina Brazil rinfuz, u odnosu na prethodnu nedelju, koja se nudila po ceni od 319.5-325.00 euro/t. Sistem nije zabeležio realizaciju.

SUNCOKRETOVA SAČMA
I ove nedelje cene u ponudi suncokretove sačme 33% proteina su niže u odnosu na prethodnu nedelju. U izvozu nije bilo značajnih promena.

STOČNO BRAŠNO
Cena pšeničnog stočnog brašna je tokom ove nedelje stagnirala. Tražnja je i dalje znatno manja u odnosu na ponudu. Krajem nedelje, zbog pojačanog interesovanja kupaca sa Ino tržišta, ponuda operativnih količina je smanjena. Sistem je beležio realizacije u izvozu ka BIH i RO po ceni od 105 Eur/Tona.

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor