Nove tehnologije potisnuće GMO, kaže vodeći agrobiznis menadžer

Genetski modifikovane organizme (GMO) zameniće različiti proizvodi koji će biti stvarani alternativnim tehnologijama, tvrdi predsednik Agrobiznis kluba Ukrajine Aleks Lisica.
Lisica, koji je takođe izvršni direktor poljoprivredne kompanije IMC, je izrazio uverenje da će se proizvodnja mesa na svetskom nivou smanjiti a povrća povećati, kao i da će rasti broj vegetarijanaca i vegana.

„Ljudi će više razmišljati o klimi, ne samo u smislu kako žive nego kako konzumiraju. Ovo je trend koji pratimo u agrobiznisu”, rekao je on u intervjuu za portal Rajfajzen banke Discover SEE.

Odgovarajući na pitanje koje tehnološke inovacije očekuje u poljoprivredi na svetskom nivou, Lisica je kazao da očekuje da veštačko „meso” biljnog porekla postane popularnije od životinjskih proizvoda.
On je rekao da će veliku ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji imati roboti, ali da nikada neće moći da zamene ljude u situacijama kada je potrebno smišljati nekonvencionalna rešenja.

„U Ukrajini čak i traktore voze roboti a ne ljudi. Tako da će roboti igrati veliku ulogu ali istovremeno nam trebaju kreativni ljudi, koji su sposobni da analiziraju podatke i donose odluke”, rekao je Lisica.

IMC je jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija u Ukrajini, a Lisica kaže da su efikasnost i inovacije strateški prioritet te firme, za šta je ključna spremnost na promene u lancima upravljanja i snabdevanja.
„Mislim da smo prva poljoprivredna kompanija u Ukrajini koja ima poziciju menadžera za efikasnost. Druga pozicija je šef odseka za inovacije, i njegov tim. On traži nove stvari širom sveta koje mogu biti uvedene u našoj kompaniji”, kazao je Lisica.

Izvor: Nova Ekonomija

Foto: Pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor