Koliko je bezbedna hrana koju konzumiramo (SRB)

Srbija je početkom godine dobila Nacionalnu laboratoriju za kontrolu hrane, čime je uspostavila kontrolu za više od 95 odsto proizvoda koji se koriste u ishrani stanovništva.

Koliko se, međutim, zaista proverava bezbednost hrane koju kupujemo i na koji način bismo lično mogli da ispitamo njen kvalitet? …

Visoke temerature dodatno su uticale na prehrambene proizvode, naročito na pijacama, gde su takvi proizvodi izloženiji spoljnim faktorima. Građani Novog Sada kažu da bezbednost hrane koju kupuju ne mogu sa sigurnošću da provere.
Prodavci i proizvođači hrane sa kojima smo razgovarali na Ribljoj pijaci kažu da su njihovi prozvodi bezbedni jer kupuju od proverenih dobavljača i dodaju da se bezbedna i štetna hrana lako mogu razlikovati.
Oprez je neophodan prilikom odabira, čuvanja i termičke obrade hrane, jer se na visokim

temparaturama iz jedne bakterije može razviti i do nekoliko miliona, upozorava docent Radmila Velicki, lekar specijalista higijene na Institutu za Javno zdravlje Vojvodine. Ona kaže da bi naročito trebalo obratiti pažnju pri kupovini namirnica životinjskog porekla.

Prema podacima koje je izneo Institut za javno zdravlje Vojvodine, od 120 analiziranih uzoraka hrane u prethodnom periodu, u 11 je utvrđeno odstupanje od kriterijuma bezbednosti. Kvalitet hrane na tržištu, u zavisnosti od njenog porekla, proveravaju nadležne inspekcije.

Izvor: RTV

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor