Presjek sedmice 15.07.–19.07.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ

Na domaćem HR tržištu nastavilo se slabije interesovanje za kupovinom kukuruza. Zvanične realizacije za kukuruz, vještački suv zabilježene su po 1.05Kn/kg+pdv, dok su pregovori za isti, na različitim paritetima išli i do 1.10Kn/kg+pdv. Na tržištima u okruženju cijena je takođe stabilna. I ove nedelje kupci sa Kosova, za kukuruz iz Hrvatske spremni su platiti do 148.00Eur/t(HR/SVE DRAŽAVE).

PŠENICA

Žetva pšenice novi rod na domaćem tržištu, privodi se kraju. Slabo se trguje pšenicom, jer proizvođači nisu zadovoljni trenutnom otkupnom cijenom. Ponuđene otkupne cijene idu u rasponu od 0.94-1.25 Kn/kg+pdv u zavisnosti od klase. Sistem bilježi pregovore za pšenicu sa proteinima 13% i 80hl po 1.16Kn/kg+pdv. Izvozne cijene pšenice nisu bilježile promjenu. Zvanična realizacija za pšenicu sa 76hl zabilježena je po 165.00Eur/t (HR/BIH).

JEČAM

Cijena ječma na domaćem HR tržištu ostala je ne promijenjena. Prema informacijama sa terena za ječam se tokom sedmice pregovarala cijena 1.00Kn/kg+pdv. U odnosu na prethodnu sedmicu, izvozna cijena u blagom je padu, pa se isti nudio i po 139.00Eur/t (HR/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Cijena stočnog brašna na domaćem HR tržištu od početka sedmice u blagom je padu. Zvanična realizacija za džakirano stočno brašno zabiljžena je po 0.90Kn/kg+pdv, da bi kupci krajem sedmice isto pregovarali i po 0.80Kn/kg+pdv. Blagi pad izvozne cijene stočnog brašna nastavio se i ove sedmice pa se isto pregovaralo po 110.00Eur/t (HR/BIH).

SOJINA SAČMA

Ni ovu sedmicu nije bilo značajnije promjene kada je u pitanju cijena sojina sačma 46%pr Brazil. Pregovori na terenu za fco KUPAC išli su od 2.45Kn/kg+pdv. Izvozna cijena u luci Kopar stagnira. Ponude su išle od 321.00Eur/t (SLO/EU).

 

Foto: pixabay

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor