Prinos neujednačen – loš hektolitar, kiša isprala zrno (SRB)

Žetva pšenice na severu Banata završena je na oko 70 procenata ukupnih površina i do sada je ostvaren prosečan prinos od oko 5,5 tona po hektaru, mada je na pojedinim parcelama prinos znatno slabiji. Kvalitet hlebnog zrna, zbog čestih i obilnih padavina u proteklom periodu, takođe nije zadovoljavajući. …

Žetva pšenice u Kikindi nastavljena je nakon što su taj najveći posao u sezoni prekinule padavine. Do sada je žetva obavljena na više od 70 procenata od 15.000 hektara, koliko je pod hlebnim zrnom jesenas zasejano na severu Banata, a prinosi su ispod proseka.

Marko Đurđulov, poljoprivrednik iz Kikinde kaže:

”Bilo je obilnih padavina, kiša je dosta isprala zrno i jako je loš hektolitar. Za prinos mogu da kažem da je prilično neujednačen, kreće se od tri do četiri tone po katarstarskom jutru, sve zavisi od lokaliteta gde je bilo više ili manje kiše”.

Čitava godina za proizvodnju pšenice nije bila naklonjena poljoprivrednicima. Oni su praktično zasejali žito u potpuno suvom zemljištu, da bi prvo nicanje bilo primećeno tek u decembru pod snegom. Sve to rezultiralo je i manjim prinosima i slabijem kvalitetu pšenice.

Aleksandar Pap iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda napominje:

”Do kraja nedelje bi trebalo da bude žetva gotova. Što se tiče prinosa, kreću se od 5,5 do 6 tona kod dobrih prozivođača, dok je kod lošijih znatno niži”.

Pored loših vremenskih uslova, slabijeg kvaliteta zrna, poljoprivrednici sada lageruju pšenicu u nadi da će cena u narednim mesecima biti povoljnija.

”Imali smo situaciju da je do pre dva meseca cena bila visoka, ali je uvek u žetvi najniža. Tako da ćemo robu ostaviti na čuvanje i čekaćemo bolju cenu”, kaže Marko Đurđulov, poljoprivrednik iz Kikinde.

Ukoliko vremenske prilike budu naklonjene poljoprivrednicima, žetva pšenice trebalo bi da bude završena u narednih nekoliko dana. Posle toga sledi tanjiranje, odnosno tretiranje zemljišta protiv korova.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (analogicus)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor