Nacionalna veletržnica – platforma za izvoz poljoprivrednih proizvoda (SRB)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor PKB-a Vojin Lazarević obišli su danas „Veletržnicu Beograd” i razgovorali sa njenim rukovodstvom o daljem razvoju najveće veletržnice na Balkanu.

Nacionalna veletržnica treba u budućnosti da bude izlog srpskog agrara i platforma za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na svetska tržišta, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio donošenje zakona o nacionalnoj veletržnici.

Ministar Nedimović nakon obilaska rekao je da će „Veletržnica Beograd” po novom konceptu nacionalne veletržnice omogućiti da se na jednom mestu roba prikuplja i prepakuje u skladu sa standardima tržišta na koje se izvozi.

– Pravljenje ovakve platforme služiće za distribuciju robe po čitavom svetu. „Veletržnica” se logistički nalazi na izvanrednoj poziciji. Najveća poljoprivredna proizvodnja je u krugu od samo 100 kilometara, povezana je auto-putevima, aerodromom i kargo prevozom – zaključio je Nedimović.

„Veletržnica Beograd” nalazi u vlasništvu Grada Beograda i da se prostire na 17 hektara.

– Sada je prilika da zajedno sa državom napravimo nacionalnu veletržnicu kojoj će prethoditi zakon o nacionalnoj veletržnici. Time će se definisati proširenje i izgradnja novih hala, kako bi veletržnica postala mesto iz kojeg će se plasirati poljoprivredni proizvodi iz Beograda i Srbije u svet – naveo je Vesić.

On je podsetio da je u poljoprivredi veoma važan plasman robe i da će se na ovaj način pomoći našim poljoprivrednicima i poljoprivredi.

– Za Grad Beograd poljoprivreda je veoma važna. Ako izuzmemo da je turizam naša najbrže rastuća privredna grana, kao i da se planiraju velika ulaganja u kreativnu industriju i start-ap sektor, poljoprivreda predstavlja treću šansu za razvoj prestonice. U Beogradu imamo 242.000 hektara obradive površine, od kojih se trenutno obrađuje 150.000 hektara – ukazao je zamenik gradonačelnika i zaključio da će nacionalna veletržnica omogućiti veću ponudu i samim tim niže cena proizvoda.

Direktor PKB-a (Al Dahra – Srbija) Vojin Lazarević ukazao je na značaj razvoja poljoprivrede u našoj zemlji.

– Inicijative Grada Beograda i Republike Srbije u razvoju agrara su prepoznate u svetu. Firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su globalni investitori u agraru, prepoznale su Srbiju za neke od svojih najvažnijih investicija. Takođe, „Veletržnica Beograd” može da bude tačka spajanja između investitora iz UAE i Srbije – istakao je Lazarević i dodao da će u naredne dve do tri godine u PKB biti investirano više od 180 miliona evra.

Događaju je prisustvovala direktorka „Veletržnice Beograd” Nataša Putnik.

Izvor: www.beograd.rs

Foto: www.beograd.rs

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor