Poslednja krda bivolica u Srbiji (SRB)

U selima u opštinama Bujanovac i Preševo sredinom prošlog veka gotovo da nije bilo domaćinstva koje nije čuvalo bivolice. Sada samo dve porodice nastavljaju tradiciju, a najveće stado u Pčinjskom okrugu ima porodica Ibraimi, iz Buštranja kod Preševa.

Bivolice, goveda slična kravama, Sulejman Ibraimi čuva već 65 godina. Ima 25 grla, dve rase, žute koju zove “Kula” i crne “Galja”.

“Lakše se čuva, jede svašta, slamu jede, seno, može i sa malo krme da se čuva, ali mi dajemo više”, kaže Sulejman Ibraimi, stočar iz Buštranja kod Preševa.

Sredinom prošlog veka skoro svako poljoprivredno domaćinstvo oko Bujanovca i Preševa čuvalo je bivolice. Veruje se da su one iz Azije stigle u srednjem veku.

“U svako selo po 200 grla imaja po 100 grla, a u ono selo najviše. To je bilo sve livada puna, sve crno bivolice”, navodi Bejadin Avdiju iz Buštranja.

Bivolice su čuvali zbog rada u polju, izdržljive su i otporne na bolesti, vole vodu i da se kupaju u barama. Nekada su se kupale u virovima Bujanovačke banje.

“One zimi preko sneg kad uđu u banju samo gi se rogovi i uši vidiv. Ono milina da gledaš, ne mož da gi isteram posle sat vreme dva”, kaže Aleksandar Cvetković, poljoprivrednik iz Rakovca kod Bujanovca.

Bivolice kao autohtone vrste nisu umatičene, i vlasnici nemaju podsticaje, ali država je ove godine odredila meru zaštite genetičkih resursa.

“Da zaštitimo to i da stavimo pod našom kontrolom, da ti ljudi na neki način, dobiju subvencije”, kaže Dragan Dodić, inženjer stočarstva u Veterinarskoj stanici u Bujanovcu.

Mleko od bivolica je masno, sadrži 8 do 10 odsto masnoće, koristi se, kaže Sulejman, za lečenje bolesti i u ishrani. Litar prodaje po 500 dinara, a kilogram maslaca je pet puta skuplji. Kiselo mleko može da se jede viljuškom.

Izvor: RTS

Foto: RTS screenshot

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor