Kukuruzni plamenac – Zaštite kukuruz na vreme (SRB)

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je jedna od najznačajnijih štetočina u našoj zemlji. Najveće štete pričinjava u proizvodnji kukuruza i paprike.

Direktne štete od ishrane larvi u stablu i na klipu kukuruza dovode do smanjenja prinosa. Indirektne štete se ogledaju u tome što larve svojom ishranom na klipu otvaraju put za infekcije raznim vrstama plesni, pre svega gljivama iz rodova Aspergillus, Fusarium, Penicillium. Ove gljive u specifičnim uslovima imaju sposobnost sinteze mikotoksina i zaraženi klipovi mogu biti nebezbedni za ljudsku i stočnu upotrebu.

Štete na plodovima paprike nastaju usled ishrane larvi i takvi plodovi gube tržišnu vrednost a podložni su i napadu raznih vrsta truleži.

Na području Srbije u toku je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca. Na pojedinim usevima registrovano je i piljenje larvi.

Prag štetnosti za kukuruznog plamenca je 5% biljaka sa jajnim leglima kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca i 10% kod merkantilnog kukuruza.

Proizvođačima kukuruza i paprike preporučuje se stalan pregled useva na prisustvo jajnih legala ovog štetnog organizma. Po postizanju pragova štetnosti i na početku piljenja larvi, u cilju sprečavanja ubušivanja larvi u klip odnosno plod paprike, preporučuje se primena nekog od sledećih insekticida:

  • Coragen 20-SC (hlorantraniliprol) 0,1-0,15 l/ha ili
  • Ampligo 150 ZS (hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) 0,2-0,25 l/ha ili
  • Avaunt 15 EC (indoksakarb) 0,25 l/ha.

Trenutno se u usevima kukuruza i paprike registruje prisustvo parazitiranih jajnih legala od strane parazitne osice iz roda Trichogramma. Kako bi se očuvala i podigla aktivnost osica, u svim usevima gde se uoči crna boja jajnih legala, u suzbijanju kukuruznog plamenca prednost treba dati insekticidima koji neće štetno delovati na korisne organizme kao što je preparat Coragen 20 SC.

Izvor: www.pisvojvodina.com

Foto: www.pisvojvodina.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor