Nastavak finansijskih podsticaja zadrugama (SRB)

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić ocenio je danas da je Gornji Milanovac idealan kraj za stočarsku i voćarsku proizvodnju.

Krkobabić, koji je boravio u poseti Moravičkom upravnom okrugu, ukazao je na to da primenom pravih agrotehničkih mera i transferom znanja idemo ka cilju da mešovite zadruge koje trenutno u Srbiji dominiraju, polako pređu u specijalizovane, koje bi se povezale u složene zadruge i bavile višom fazom prerade proizvoda.

Ministar je na sastanku u zgradi Opštine predstavio projekat Vlade Srbije za finansijske podsticaje novoosnovanim i starim zadrugama, a povodom Konkursa za 2019. godinu za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama, kao i aktivnosti Nacionalnog tima za preporod sela.

On je podsetio na to da se bližimo broju od 500 novoosnovanih zadruga, kojih je trenutno 492, uz ocenu da je jasno da projekat “500 zadruga u 500 sela”, koji je započet 2017. godine, doživljava svoj puni uspeh, vraćajući na pravi način udruživanje u Srbiju.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević naglasio je da ta opština izdvaja 50 miliona dinara lokalnih subvencija za poljoprivredu, kako bi pomogla proizvođače koji posle udruženi mogu da opstanu na tržištu.

Kovačević je rekao da je veoma zadovoljan razvojem zadruga, i konstatovao da su sve zadruge bespovratno dobijenim novcem uspešno proširile svoje kapacitete.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić poručio je da je želja ovog ministarstva da uradi nešto po pitanju zaostajanja seoskih sredina i da proizvođači budu sve više usmereni na intenzivnu proizvodnju.

Suština naših napora, kako je istakao, jeste da se raznim projektima posvetimo upravo mladim porodicama na selu.

Ministar Krkobabić je danas posetio i novoosnovanu stočarsku zadrugu „Pranjanka“ u selu Pranjani, kojoj je iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog zadrugama dodeljeno 5,8 miliona dinara bespovratnih sredstava za nabavku 70 ženskih grla teladi simentalske rase.

Zadruga planira da nove količine mleka koje u narednom periodu očekuje prodaje obližnjoj mlekari, sa kojom i sada ima saradnju manjeg obima.

Krkobabić je ocenio da su to tek početni koraci u obnovi stočarstva u Srbiji, kao i da je ova zadruga pravi primer kako se sa 70 grla i malim ulaganjima može obezbediti perspektiva.

Izvor: Vlada Srbije

Foto: Pixabay (12019)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor