Izgradnjom velike hladnjače voćari bi bili konkurentniji (SRB)

Nakon što je upravo završena berba višanja u Toplici obeležena niskom otkupnom cenom i problemima sa plasmanom ovog voća, te su brojni proizvođači odustali od berbe, iz gradske vlasti u Prokuplju najavljuju da će pokrenuti inicijativu za izgradnju velike hladnjače.

Grad Prokuplje je spreman da za hladnjaču izdvoji oko 120 miliona dinara, obezbedi lokaciju i infrastrukturu, ali uz učešće privatnog kapitala od 50 odsto.

Više od trećine roda višanja i ove godine u prokupačkom kraju ostalo je neobrano, jer su proizvođači i ovog puta bili suočeni sa otežanim plasmanom i niskom cenom.

“Postojeći preradni kapaciteti nisu pratili, proširenje njihovo nije pratilo potencijale primarne proizvodnje i sada je praktično višag proizvoda, pre svega u godinama koja dobro rodi kao što je ova, pa i prošla godina”, objašnjava vlasnik hladnjače u Novom Selu kod Prokuplja Dragan Paunović.

U hladnjačama su popunjeni svi smeštajni kapaciteti, a u Prokuplju i okolini nema većih firmi koje se bave preradom voća. Spas za topličke poljoprivrednike bila bi izgradnja velike hladnjače, gde bi skladištili voće, a ovo rešenje su predložili i u lokalnoj samoupravi.

“Situacija nam dozvoljava da izdvojimo milion evra za izgradnju nove hladnjače. Mi smo već pokrenuli razgovore sa ministarstvom poljoprivrede, naišli smo na razumevanje i dogovorili da u septembru formiramo jednu radnu grupu koja će se baviti izgradnjom nove hladnjače na teritoriji grada Prokuplja i to bi trebalo da ide kroz javno-privatno partnerstvo”, kaže gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Voćari pomoć mogu da očekuju i od države.

“Mi smo spremni svakom investitoru od 1.januara ove godine da ponudimo od 20 do 50 posto novca za izgradnju objekata i opreme koja je namenjena skladištenju i prerađivačkoj industriji”, ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Opština Prokuplje je najveći proizvođač višnje u Srbiji. Pod ovim voćem je oko četiri hiljade hektara, koji donesu više od 500 hiljada tona roda.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Schueler-Design)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor