Presek nedelje 22.07-26.07.2019. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ

Cena kukuruza rod 2018. je početkom nedelje bila stabilna, da bi krajem nedelje usled smanjene izvozne tražnje, a dobre ponude cena imala silazni trend u ponudi i u realizaciji. Interesovanje izvoznika na barže se najčešće odnosilo na sklapanje terminskih ugovora za novi rod kukuruza. Prema informacijama sa terena, i ugovori za kukuruz rod 2019. sklapali su se po nešto nižim cenama u odnosu na predhodnu nedelju.

Ove nedelje u izvozu vlada manje interesovanje za kukuruzom. Cena u ponudi se nije značajnije menjala u odnosu na prethodnu nedelju stoga u ovom trenutku kupcima iz regiona više odgovara ponuda na domaćem terenu. Sistem je zabeležio realizaciju veštački suvog kukuruza, rinfuz, po ceni od 139.00 Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA

Tržište pšenice bez značajnijih promena. Kupcima je i dalje najinteresantnija pšenica mlinskog kvaliteta, čije se trgovanje odvijalo u prošlonedeljnim okvirima. Ponuda pšenice lošijeg kvaliteta (do 73hl) se za nijansu povećala, ali bez obzira na veće količine u ponudi ,ponuđači ne spuštaju značajnije cene pa s toga ni sistem ne beleži zvaničnu realizaciju takve pšenice. Prema informacijama sa terena za takvu pšenicu pregovaralo se po nešto nižim cenama u odnosu na prethodnu nedelju.

I ove nedelje potražnja za poboljšivačem i pšenicom mlinskog kvaliteta iz Srbije se nastavlja. Aktivni su bili kupci iz Albanije koji su kupovali iz Madjarske i Srbije.Trgovalo se po 166.00Eur/t(SRB/ALB) za kvalitet 75hl, 14%protein, 28%gluten i po 152.00Eur/t za kvalitet B1 (HU/ALB). Sistem takodje beleži trgovanje i ka BIH za pšenicu kvaliteta 77hl.15%protein i 30%gluten po ceni od 162.00Eur/t i poboljšivača od 165.00Eur/t(SRB/BiH).

SOJA

Nedostatak izvoza, velike raspoložive količine i mala domaća potrošnja i ove nedelje utiču na dalji pad cene soja zrna.

OVAS

Krajem ovog meseca završena je i žetva ovsa. Prema informacijama sa terena na pojedinim otkupnim mestima akontna otkupna cena za poljoprivredne proizvođače se trenutno kreće od 18.00din sa pdv-om,
fco otkupno mesto.

Sistem ove nedelje beleži trgovanje ovsa rod 2019. po ceni od 20.00din/kg+PDV.  Tokom ove nedelje u regionu vlada veliko interesovanje za kupovinom ovogodišnjeg roda ovsa. Kupci iz BiH su podjednako zainteresovani za ponude iz Srbije i Mađarske. Ponuđači iz Srbije još uvek nemaju zvaničnu cenu u izvozu dok se sa teritorije Mađarske ovas nudio po ceni od 145.00-149.00 Eur/t.

RAŽ

Žetva raži je još uvek u toku, a sistem je beležio i prve ponude raži rod 2019. U kontaktu sa proizvođačima raži, kao i onima koji se bave kupovinom i preradom, dobili smo informaciju da se raž po ceni uglavnom vrednuje u kategoriiji kvalitetnije pšenice. Tome u prilog ide i realizacija raži rod 2019 po ceni od 18.50-19.00din/kg+PDV.

Sistem beleži u izvozu povećanu tražnju za raž novog roda. Ove nedelje izvoznici još uvek bez formirane cene za izvoz. Tražnju beležimo od kupaca iz Hrvatske i BIH.

JEČAM

Sistem ove nedelje beleži veću ponudu ječma, i simboličnu realizaciju od 80t. Kupci su bili domaći prerađivači i trgovačke kuće. Cene ječma od 16.00din nemaju značajniji odaziv kod kupaca, dok su ponuđači tokom nedelje korigovali cene na 15.80-15.90din/kg+PDV.

Ove nedelje ponuda ječma u izvozu je nešto veća. Cena je na istom nivou kao i predhodne nedelje. Prema informacijama sa terena cena ječma u BIH je viša od cena u zemljama regiona. Zainteresovanost je slabija, i dalje se izvlače prethodno dogovorene količine. Sistem je ove nedelje  zabeležio trgovanje od 138.00 Eur/T(SRB-BIH).

STOČNO BRAŠNO

Tokom ove nedelje smanjuje se ponuda operativnih količina stočnog brašna. Interesovanje kupaca je bilo skromnije. Cena ima tendenciju pada u odnosu na prošlu nedelju. Sistem je zabeležio trgovanje početkom nedelje po ceni od 12.00din/kg+PDV.

Primetno je pojačano interesovanje sa tržišta Bosne i Hercegovine kao posledica nižih cena, a trgovalose po ceni od 105.00Eur/t (Srb/BiH).

Za više informacija javite se u GEA AGRONET na tel 0212155555, 063414563, 0654145479.

Foto: Pixabay (bella67)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor