Domaće sorte se dokazale kvalitetom i prinosom (SRB)

Završena je žetva pšenice, koja će se po rezultatima kratko pamtiti. Godina kao faktor proizvodnje je mnogo više uticala na ostvarene prinose i kvalitet zrna nego primenjena agrotehnika. A u tako specifičnim uslovima proizvodnje, ponovo su u prvi plan došle domaće sorte pšenice

Snažan uticaj klimatski činilaca tokom proizvodnje hlebnog žita otkrio je svaku grešku u primenjenoj agrotehnici, tako da se bolji rezultati nisu mogli očekivati.

Izjava dr Radivoje Jevtić, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad:
“Naši ljudi znaju da rade, znaju da proizvedu pšenicu. Osnovni problem koji se uvek javlja, a koji počinje pre početka žetve, to je koja će cena biti, da li će biti razvrstavanja po kvalitetu. Svake godine se ponavlja otprilike ista priča.”

Bespredmetno je govoriti svake godine neposredno pred svaku žetvu o kvalitetu srpske pšenice. Nauka i struka su davno utvrdile da se o kvalitetu novog roda mora govoriti pre setve kada se biraju sorte koje su nosilac kvaliteta. U ovoj specifičnoj proizvodnoj godini ponovo su u prvi plan došle domaće sorte.

Domaće sorte su se još jednom dokazale i svojim prinosom, a naročito kvalitetom.

Sadržaj proteina je uglavnom dobar i bolji u odnosu na ranije godine, to je rezultat smanjena hektolitarske mase i krupnoće zrna pri čemu je veći udeo omotača zrna u odnosu na endosperm.

Dr Dragan Živančev, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad:
“S obzirom da smo imali početkom maja nešto više kiše, može se reći da je nešto niži sadrćaj hektolitarske mase, a sadržaj proteina visok, 12,5-13, glutena preko 20, 25, 26%, na nekim lokalitetima i preko 30 %, energija je sasvim zadovoljavajuća.”

Ratari bi trebali na vreme da obezbede seme za predstojeću setvu pšenice. Ove godine se očekuje povećana tražnja za domaćim sortimentom, koji će, nadamo se, pratiti i odgovarajuća cena.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (kiragrafie )

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor