Zadruge povećavaju proizvodnju i vraćaju mlade na selo (SRB)

Poljoprivrednici iz gornjomilanovačke opštine sve više koriste prednosti udruživanja i podsticaja koje država daje za zadruge. U tom kraju je u protekle dve godine osnovano sedam zamljoradničkih zadruga.

Udružili su se prošle godine. Od države su dobili 50.000 evra pomoći. Opremili destileriju, hladnjaču i sušaru. Za preradu su se odlučili jer će, kako kažu, lakše plasirati gotov proizvod.

“Konkretno nismo počeli proizvodnju, donedavno smo radili građevniske radove koji su nas dosta koštali”, objašnjava Branko Miličić iz Zemljoradničke zadruge Šilopaj. “Sad smo pustili konačno opremu u rad, krećemo sa otkupom. Nadam se da ćemo od ove nedelje početi da prerađujemo kajsiju da možemo da radimo kominu za rakiju.”

Zadrugari imaju ukupno 40 hektara voćnjaka, a planiraju i otkup voća od drugih proizvođača. Za sedmoricu voćara iz Šilopaja udruživanje, veruju, donosi nove šanse.

“Pruža nam šansu, jer će se sve više mladih vratiti ovde da se podignu nove zasade”, kaže Miličić, “jer nam je potrebna sirovina. Mi imamo neke zasade koje koristimo ali je potrebno još. Nadam se da će se svake godine biti sve više zasada voća i da će se sve više mladih vraćati. To je ideja kojom smo se vodili kad smo osnivali zadrugu.”

A sve je krenulo od Udruženja “Šilopajska panorama”, sa željom da se pokrene proizvodnja i da oživi selo.

“Mi smo dosta uradili na infrastrukturi, prosekli smo te lokalne puteve”, ističe Dragan Marjanović iz tog Uudruženja. “Nažalost, regionalni put nije sređen i on je potpuno devastiran, oštećen, nije bezbedan za saobraćaj – ljudi ga jednostavno zaobilaze.”

Voćarska zadruga u Šilopaju jedna je od četiri kojima je stigla novčana pomoć države, a sedam ih je proteklih godina formirano na području Opštine Gornji Milanovac.

“U toku su obilasci, dostavljanje izveštaja Ministarstvu, a takođe su veoma značajna i sredstva i u ovoj godini”, navodi Milka Nedeljković, šef kancelarije za poljoprivredu Opštine Gornji Milanovac. “Sedamnaestog jula je raspisan konkurs za ovu godinu i već postoji veliki broj zainteresovanih poljoprivrednika koji nameravaju da se udruže i da osnivaju zadruge.”

I lokalna samouprava znatna sredstva izdvaja za podsticaj poljoprivrede koju prepoznaju kao razvojnu šansu čitavog kraja.

Izvor: RTS

Foto: Pixbay (ivabalk)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor