Jedan od najvećih izvoznika hrane dozvolio upotrebu “ekstremno toksičnih” pesticida

Pesticidi koji se koriste u poljoprivredi u Brazilu pogađaju ljude širom sveta, piše “Raša tudej”. Vlada je ove godine odobrila 262 i ukinula propise o onome što se smatra “ekstremno otrovnim”, te su ove supstance danas zbog izvoza pretnja i u Evropi.

– Pesticidi zabranjeni u EU se prave u EU, a onda se i vraćaju građanima EU u hrani koju jedemo – rekao je novinar koji se bavi životnom sredinom i član Instituta zelene ekonomije Oliver Tikel.

On je objasnio da kao jedan od najvećih izvoznika u svetu, Brazil isporučuje značajnu količinu hrane koju konzumiraju stoka i ljudi širom sveta.

Evropljani koji onda na viljušku nabodu ukusan zalogaj mesa nemaju ideju da je stvorenje koje je nekad koračalo zemljom nekada paslo na zemlji koja je bila isprskana veoma toksičnim pesticidima.

– Ovo nije problem samo za Brazil i Brazilski narod i za ljude na selu koji su direktno iloženi ovim pesticidima. Ovo zapravo utiče na ljude širom sveta preko brazilskog izvoza – rekao je on.

Brazilska Agencija za javno zdravlje ANVISA, odbacila je prošle nedelje propise tako da se sada samo one hemijske supstance sa smrtnonosnim potencijalom mogu klasifikovati kao “ekstremno otrvovne”.

Odobrene su zapravo 262 supstane od kojih su 82 klasifikovane kao “ekstremno toksične”.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay (charlesricardo)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor