Zemljoradničke zadruge, način da se očuva selo (SRB)

U Srbiji je formirana i petstota nova zemljoradnička zadruga pomognuta bespovratnim sredstvima Vlade Srbije. U Ražanjskom kraju u zadrugama vide šansu za obnovu stočnog fonda i nabavku prekopotrebne mehanizacije.

Zemljoradnička zadruga Bukovik iz ražanjskog sela Lipovac sa 10 miliona dinara bespovratnih sredstava nabavila je 30 steonih junica simentalske rase, sistem za mužu i rashladni uređaj.

“Pre 20-ak dana krenulo je prvo teljenje, za sada ima osam ženskih i tri muška teleta, krenuli smo i sa isporukom mleka. Uposlili smo radnu snagu dodatno, poslujemo sa 250 kooperanata, imamo deset udruženih poljoprivrednih proizvođača”, rekla je Ružica Đukić Janković, direktorka Opšte zemljoradničke zadruge “Bukovik”.
I ražanjskoj zadruzi “Zapis” stigla je mehanizacija kupljena bespovratnim sredstvima od blizu šest miliona dinara silažni kombajn, traktor i traktorska prikolica.

“Imamo 30-ak hektaraa ugovorenih, a svakodnevno se javljaju i novi poljooprivredni proizvođači, zadrugari. Prve efekte od ovoga očekujemo u drugoj polovini avgusta”, istakla je Olivera Đurđević, direktorka Opšte zemljoradničke zadruge “Zapis 2012” iz Ražnja.
Ministar Milan Krkobabić rekao je da je zadovoljan razvojem zadruga u Srbiji, da je njihova dobit u prošloj godini uvećana za blizu 400 odsto i da je upravo udruživanje domaćina način da se očuva selo.

“Nameravamo da ovaj deo Srbije ovih okruga na jugu Srbije pomognemo maksimalno. Ovo je pravi način da se objedini domaćini, da stvramo zadruge, da ih učinimo robnim proizvođačima. Interesantan podatak ovde prosečno gazdinstvo nema ni četiri hektara zemlje, a parcele su sitne”, naveo je Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj.
Ministar kaže da se mora biti uporan u nastojanju da se slobodna državna zemlja ustupi mladim poljoprivrednicima na korišćenje, da ih koriste kako zahteva struka uz primenom savremenih mera. Predlaže i rešenje za probleme sa niskim otkupnim cenama.

“Lično se zalažem za formiranje garantnog fonda iz koga će se davati poljoprivrednicima deo ukoliko tržišna cena bude ispod njihove proizvođačke ili one koja im omogućava da normalno funkcionišu”, dodao je Krkobabić.

U Ražnju u zadrugama vide šansu za obnovu stočnog fonda koji je brojao blizu 4.000 grla krupne stoke, dok ih je sada manje od 1.000.

Izvor:RTS

Foto: freeimages.com

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor