Visoke temperature utiču na produkciju mleka – količine manje za čak 20 odsto (SRB)

Kravama smetaju visoke temperature, a one koje su u štali, jedu manje pa je i produkcija mleka manja. Zato se na farmama trude da im, u skladu sa mogućnostima, obezbede što bolje uslove.

Zaposleni na farmi u Crepaji postavili su pre nekoliko godina velike ventilatore, a sad su instalirali i posebne prskalice za 255 krava, jer su primetili da visoke temperature utiču na produkciju mleka. Tih dana, krave pojedu mnogo manje od prosečnih 40 kilograma hrane dnevno, a smanjuje se i njihova reproduktivna sposobnost.

“Mogu da utiču na smanjenje mleka čak do 20 odsto i tako dnevno imamo i do 1000 litara manje u odnosu na zimske mesece, a što se tiče reprodukcije dolazi do pada čak i do 50 odsto,što prouzrokuje povećanje primene hormona”, objašnjava Ratomir Tirnanić, veterinar na farmi.

Veljko Trajković, rukovodilac farme „Fotos” vratio se iz Sjedinjenih američkih država, gde je video na koji način se vlasnici velikih farmi bore sa toplotnim stresom kod životinja.

“Sve koje smo obišli u Dakoti, Ajovi i Minesoti su veliki sistemi i do 5.000-6.000 krava,sve je zatvoreno. Ugrađen je ventilacioni sistem tako da bočno izbacuju hladan vazduh kroz saće. Rashlađivanjem stvaraju mikro klimu u štali koja doprinosi stabilnoj reprodukciji, ishrani i stabilnom načinu proizvodnje”, kaže Veljko Trajković, rukovodilac farme u Crepaji.

Kravama najviše smetaju velika vlažnost vazduha i temeperatura iznad 25 stepeni. Prskalice koje farmeri postavljaju, budući da je za njih izgradnja zatvorenih aklimatizovanih štala prevelika investicija, ipak pomažu da se životinje osećaju mnogo prijatnije.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay (Kevsphotos)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor