Razvoj seoskog turizma uz podršku IPARD programa (SRB)

Odmor na selu, ili seoski turizam, predstavlja privremnu promenu mesta boravka, koja uglavnom podrazumeva dolazak stanovništva urbanih sredina u prostorno pejzažnu i zdravu sredinu. Danas, kada mnoga deca iz velikih gradova, nisu nikada videla uživo krave ,konje,ovce ,patke i druge domaće životinje, seoski turizam predstavlja odličan način da se upoznaju sa životom na selu,prirodnim bogatstvom sela, sa kulturom i tradicijom tog kraja. Glavni motivi zbog kojih turisti dolaze u sela su priroda i kulturna nasleđa, a naša sela obiluje tim bogatstvima.
Da bi se stvorili što bolji uslovi za bavljenje seoskim turizmom, pobrinuli su se Ministarstvo poljoprivrede i Evropska Unija. Tokom 2019. godine očekujemo Javni poziv za Meru 7, koja se odnosi na diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, odnosno razvoj seoskog turizma.
Cilj ove mere je razvoj poslovnih aktivnosti i otvaranje novih radnih mesta, poboljšanje kvaliteta života na selu, a sve u cilju ostanka na selu ,u prvom redu mladih. Visina podsticajnih sredstava za one koji se opredele da ulažu u seoski turizam je 65% od ukupno prihvatljivih troškova, a iznos podsticajnih sredstava od 5000 evra , pa do 300.000 evra, stim, da korisnik ovih sredstava može maksimalno iskoristiti 400.000 evra u okviru IPARD programa. Korisnici ovih sredstava mogu biti , registrovani poljoprivrednici ili članovi poljoprivrednog gazdinstva koji se bave poljoprivrednim i nepoljoprivrednim aktivnostima na selu, mikro i mala privatna pravna lica, koja su osnovana ili rade u ruralnim -seoskim područjima, kao i ona koja su osnovana izvan, a investicija se nalazi u ruralnim područjima. Da bi, kao korisnici mogli da ostvarimo sredstva, moramo biti registrovani u skladu sa Zakonom o turizmu, dokazati da smo izmirili obaveze po osnovu javnih prihoda, a odobrenu investiciju moramo koristiti namenski najmanje 5 godima.
Ukoliko nismo izmirili obaveze, potrudimo se da to uradimo pre objavljivanja Javnog poziva, budimo spremni, jer seoski turizam podstiče razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, doprinosi očuvanju zdrave životne sredine, starih zanata, podstiče zapošljavanje i ostanak mladih na selu, a može promeniti i socio-ekonomsku sliku celog sela.

Autor: Radiša Panić, PSSS Valjevo

Foto: Pixabay (JosepMonter)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor