Pojačani nadzor i kontrola objekata za skladištenje, proizvodnju i promet hrane (SRB)

Veterinarska i sanitarna inspekcija Zapadnobačkog okruga pojačale su nadzor i kontrolu objekata za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, budući da visoke letnje temperature nose rizik po bezbednost mesa i prerađevina životinjskog porekla. Proveravali smo kakva je ispravanost u somborskim objektima i kakve nepravilnosti uglavnom utvrde sanitarna i veterinarska inspekcija.

Meso i mesne prerađevine moraju biti adekvatno čuvani, pravilno deklarisani i zdravstveno i ispravni ističu u veterinarskoj i sanitarnoj inspekciji.

Tokom ove godine zajedno su obavili oko 500 redovnih i vanrednih kotrola u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Sanitarni inspektori su od početka godine doneli 53 preventivne mere i udaljili pet lica sa posla, a razlog su nehigijena – dugi nokti, neuredna kosa ili neobrijani radnici bez kape.

“Na svaku prijavu sanitarni inspektori izlaze kada ocenimo da u skorije vreme nije obavljen nadzor. Što se tiče prijava, najčešće su na nehigijenu objekta i nehigijenu zaposlenih lica, nepoštovanja higijenskog principa sa životnim namirnicama i nemanje sanitarnih pregleda”, kaže Božana Sovilj, načelnica sanitarne inspekcije u Somboru za Zapadnobački okrug.

“Na teritoriji okruga imali smo deset korektivnih mera, koje su se uglavnom odnosile na deklarisanje proizvoda i dve predstavke građana u letnjem periodu prošle godine”, dodaje Danijela Kozomora, šef odseka veterinarske inspekcije u Somboru za Zapadnobački okrug.

U objektu koji je kontrolisala inspekcija u Somboru, uverili smo da su ispravnost i higijena po propisima, a poslodavac ističe da zbog zdravlja svojih mušterija ne sme biti nikakvih propusta.

“Zbog naših potrošača nama je najvažnije da je roba koju prodajemo zdrava i sveža. Temperature koje su propisane održavamo, a preglede sve imamo”, ističe Radislav Ćurić, vlasnik mesare.

Somborci ističu da imaju poverenja na mestima gde kupuju hranu životinjskog porekla.

“Pogledam rok trajanja dokle traje, jer obično sve što kupim ne upotrebim odmah, nego stoji par dana”, kaže jedna Somborka.

“Kupujem tamo gde je uvek sveže meso i da je prvoklasno, još nisam video da je ovde premašen bilo koji rok”, priča jedan građanin Sombora.

“Preko leta sveže meso ne kupujem, mesne proizvode malo”, dodaje jedna Somborka.

U inpekciji savetuju građane da meso, mesne prerađevine i mlečne proizvode kupuju kod poznatog proizvođača, jasno deklarisane i u roku upotrebe, te da u letnjim mesecima da obrate pažnju da put od kupovine do smeštaja u rashladni uređaj kod kuće bude što kraći.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay (Caropo92)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor