Voćnjacima potrebna dodatna nega (SRB)

U okolini Smedereva, zbog visokih temperatura, voćkama je potrebna dodatna pažnja i nega kako bi se sačuvao rod. Procenjuje se da će rod biti umanjen za tridesetak procenata.

Visoke temperature smetaju i voću. Boban Marković, inženjer voćarstva iz Suvodola kod Smedereva, redovno obilazi voćnjak i prati vremensku prognozu.

Marković se nada se kiši:

“Ovako visoke temperature mogu da dovedu i do oštećenja na samim biljkama i plodovima. Ta oštećenja mogu da se ogledaju u vidu pojava ožerotina na drvenastom delu, ali i na plodu. Ako bude kiše biće blagorodno, ako bude grada, tržište je izuzetno probirljivo.”

Ovogodišnji rod jabuka mogao bi biti umanjen i za trećinu.

“Ako u narednom periodu, kao što najavljuju imamo kišu, u svakom slučaju imamo i pad temperature, dobićemo popravku vodnog režima u zemljištu i sa treće strane, uz sve to, trebalo bi sa jedne strane da popravimo kvalitet, a sa druge strane i količinu koju beremo.”

Postavljanje sistema za navodnjavanje i protivgradnih mreža moglo bi da umanji nepovoljan uticaj nepogoda, ali se ulaganje – s obzirom na nisku cenu otkupa, kaže Marković – ne isplati.

 

Izvor: rts

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor