Presjek nedelje 12.08.-16.08.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Ove sedmice došlo je do pada cijene kukuruza kako na domaćem tržištu tako i sa tržišta Srbije. Kao jedan od razloga pada cijene navodi se povećana ponuda robe. Na domaćem tržištu za ovu sedmicu bilježi se zvanična realizacija kukuruza po 0.285KM/kg+pdv, kao i pregovori po 0.28KM/kg+pdv. Smanjen uvoz ali i pojačana ponuda kukuruza sa tržišta Srbije obilježio je ovu sedmicu, što je dovelo do konstantnog pada cijene. Zvanično trgovanje za prirodno suv kukuruz bilježi se sredinom sedmice po 131.00Eur/t, kao i ponude po 130.00Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA
Kada je u pitanju ponuda ali i cijena pšenice na domaćem tržištu, nije bilo značajnije promjene. Za pšenicu sa 76hl pregovara se cijena od 0.31-0.32KM/kg+pdv. U razgovoru sa kupcima, nema velikog interesovanja za pšenicom sa tržišta Srbije. Kao jedan od razloga slabije trgovine je visoka cijena koja ne opravdava kvalitet pšenice. Probna vozila pšenice, pr.13%, 75hl sa pariteta Srema pregovarala su se po 158.00Eur/t (SRB/BIH). Kada je u pitanju pšenica sa tržišta Mađarske, uglavnom se vozi A2 kvalitet, za koji se pregovara cijena od 170.00Eur/t (HU/BIH)

JEČAM
I ove sedmice najpovoljnije ponude ječma kada je u pitanju izvoz, pristizale su sa tržišta Srbije. Izvozne cijene koje su se nudile išle su i po 135.00Eur/t (SRB/BIH). I pored nižih cijena, interesovanja za uvozom nije bilo.

STOČNO BRAŠNO
Usled smanjene tražnje, ali i povećanjih zaliha, cijena stočnog brašna na domaćem tržištu u blagom je padu. Tokom sedmice, bilježe se pregovori po 0.26-0.27KM/kg+pdv. Povećane zalihe dovele su do pada i zvozne cijene i sa tržišta Srbije. Početkom sedmice stočno brašno realizovalo se po 108.00Eur/t, da bi krajem sedmice ponude za isto išle i po 106.00Eur/t (SRB/BIH)

SOJINA SAČMA
Cijena kao i ponuda sojine sačme, 46%pr,Brazil, stagnira kada je u pitanju domaće tržište, a isto tako i izvoz. Zvanične realizovane cijene za ovu sedmicu zabilježene su po 0.67-0.68KM/kg+pdv, za FCO kupac. Smanjena ponuda robe u luci Kopar obilježila je ovu sedmicu. Prema Bosni nudila se cijena od 314.50Eur/t (SLO/BIH)

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor