Presjek nedelje 12.08.-16.08.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ
Nešto slabija ponuda kukuruza obilježila je ovu sedmicu, cijena je ostala nepromjenjena. Pregovori na zapadnom paritetu Hrvatske bilježe se po 1.07-0.08Kn/kg+pdv. Kada je riječ o izvozu kukuruza, aktuelna je potražnja od strane firmi sa Kosova. Uvoznici sa ovog tržišta spremni su platiti cijenu do 150.00Eur/t na istočnom djelu Hrvatske.

PŠENICA
I ove sedmice, ponuda pšenice na domaćem tržištu zadovoljava potrebe kupaca. Zvanična realizacija zabilježena je za pšenicu 3 klase po 1.06Kn/kg+pdv. Takođe, bilo je interesovanja i za kupovinom stočne pšenice, ali kupci komentarišu da su za takav kvalitet spremni platiti 0.93Kn/kg+pdv.
Kada je u pitanju izvoz, isporuka pšenice za Bosnu, ide po ranijim dogovorima.

JEČAM
Nešto veća ponuda ječma bila je ove sedmice, ali je ponuđena cijena bila visoka. Uglavnom se nudio ječam stočni po 1.05Kn/kg+pdv, ali trgovine po ovim cijenama nije bilo. U izvozu prema Bosni izostala je ponuda, ali nije bilo ni interesovanja od strane BIH kupaca.

STOČNO BRAŠNO
Nema promjene u cijeni ali i ponudi stočnog brašna na domaćem tržištu, ponuda zadovoljava potrebe kupaca. Ponude koje su pristizale u Sustav, išle su od 0.85Kn/kg+pdv.

SOJINA SAČMA
Cijena sojine sačme 46% pr,Brazil, na domaćem tržištu stagnira. U zavisnosti od pariteta, ista se nudila od 2.42 Kn/kg+pdv, pa na više. Ovesedmice vladala je nešto manja ponuda sačme u luci Kopar. Izvozna cijena prema Hrvatskoj išla je od 314.50Eur/t pa na više.

 

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor