Utvrdili štete veće od 75,5 milijuna kuna (HR)

U lipnju i srpnju nevrijeme je često pohodilo Virovitičko-podravsku županiju, pa je u tako kratkom razdoblju proglašeno osam prirodnih nepogoda. Izmjenjivale su se kiše, tuča, olujni i orkanski vjetar, a velike štete nastajale su na svim poljoprivrednim kulturama, ali i na stambenim i gospodarskim objektima te vozilima.

Dana 11. lipnja župan Igor Andrović proglasio je elementarnu nepogodu za 11 općina na području županije, a u svima je nastala šteta na poljoprivrednim kulturama zbog prekomjerne količine oborina tijekom svibnja. Na slatinskom području elementarna nepogoda proglašena je za općine Mikleuš, Voćin, Sopje i Novu Bukovicu.

Na području Mikleuša zbog obilnih kiša elementarna nepogoda pogodila je 1188 hektara poljoprivrednog zemljišta, a šteta je 5.549.772,79 kuna. Na području općine Voćin u toj nepogodi šteta je procijenjena na 3.339.770,21 kunu. Najveću štetu pretrpjeli su poljoprivredni proizvođači na području općine Sopje, gdje su štete procijenjene na 33.794.561,16 kuna. Elementarnu nepogodu imala je i općina Nova Bukovica. Zbog velikih količina oborina i zadržavanja vode ljudi nisu mogli na vrijeme ući na table i obaviti sjetvu ili su morali presijavati već zasijano. Štete su nastale na svim kulturama, a najviše prijava odnosilo se na soju, pšenicu, kukuruz, uljanu repicu, tritikal i lucernu. Ukupne štete procijenjene su na 14.795.846,39 kuna.

Općina Čađavica imala je dvije nepogode koje je proglasio župan nakon što je općinsko povjerenstvo utvrdilo da postoje elementi za podnošenje zahtjeva za proglašenje elementarne nepogode.

Prva je proglašena 11. lipnja zbog prekomjernih oborina. U Općini su zaprimljene 54 prijave, a šteta je procijenjena na 13.424.486,07 kuna.

Druga je proglašena 9. srpnja zbog tuče. Zaprimljena je 91 prijava, a šteta je procijenjena na 4.732.507,88 kuna.

I u Slatini je bilo kiše, leda i olujnog vjetra, ali razmjeri šteta nisu bili tako veliki da bi se proglasila nepogoda. No bilo je zahtjeva za proglašenje nepogode zbog štete zbog suše na kamilici, ali nije bilo uvjeta za proglašenje. U Gornjem Miholjcu bilo je šteta na duhanu od tuče, ali nijedan zahtjev nije dostavljen povjerenstvu za procjenu šteta.

No i bez Slatine, ukupne štete od prirodnih nepogoda u pet općina slatinskoga područja iznose prevelikih 75.636.944 kune.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor