Berba gale tek počela, a trgovci nam podvaljuju lanjsku iz Mađarske (HR)

Čak i nije problem što takvim jabukama neki trgovci ruše cijenu proizvođačima, nego što tako urušavaju cijelo tržište. Onda i svi drugi spuštaju cijene – kazao je Cvitan.

Berba prvih ovosezonskih jabuka sorti gala i elstar tek je počela, a u nekim trgovačkim lancima već se njima “akcija” na veliko. Jabuka royal gala u Plodinama se ovih se dana na akciji prodaje za 4,99 umjesto za 7,99 kuna, no pogleda li se deklaracija, ne samo da nije domaća – nije ni svježa! U jeku sezone domaćih, slovenski ih je dobavljač Plodina uvezao iz Mađarske – i to drugu klasu, dok su, primjerice, u Tommyju ovogodišnju domaću galu prve klase sa 7,99 snizili na 5,99 kn, a Boso na 4,99, za koliko se stare prodaju u Plodinama.

Zašto ne kao Austrijanci? – Svake godine je isto. Lani sam zbog takve prakse Plodine prijavio i AZTN-u, no neuspješno. Znam i ja da smo otvoreno tržište i da možemo uvoziti sve i svašta, ali bi se neka dobra trgovačka praksa ipak mogla poštivati. Ovako nam jedino preostaje apelirati na svijest građana da kupuju domaće i čitaju sitna slova – kaže Željko Ledinski iz kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), ističući kako se u jednom Hoferu u Austriji takvo što sigurno ne bi dogodilo. Nijedan austrijski menadžer ne bi favorizirao uvozno pokraj domaćeg inače bi dobio momentalni otkaz. Stanko Barbarić iz Fragarije kaže kako su oni lani Nijemcima na početku sezone po dampinškim cijenama pokušali ponuditi elstar.

– Rekli su mi da bi sutra imali najmanje tri televizijske kuće pred vratima koje bi im napravile takvu antireklamu da bi ih kupci bojkotirali. Naravno da nismo uspjeli – priča Barbarić. Doznajemo kako i u nas ima i neprodanih lanjskih domaćih jabuka, jonagolda i delišesa koje su neki još prošlog mjeseca bezuspješno pokušavali prodati i za 20 lp/kg za prvu klasu kao za industrijsku, a sada uvozimo Mađarske, koje sa skladištenjem, transportom… ni po čemu ne bi mogu biti jeftinije od domaćih koje se ovih dana otkupljuju za 2,5 do 3 kn/kg, kažu proizvođači.

Izvor: vecernji

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor