Presjek nedelje 19.08.-23.08.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Cijena kukuruza u odnosu na prošlu sedmicu stagnira. Nešto je veća ponuda robe na domaćem tržištu od strane proizvođača, jer se pripremaju skladišta za novi rod kukuruza. Vremenski uslovi pogodovali su kukuruzu, pa se berba ranih sorti očekuje u skorije vrijeme. Za ovu sedmicu na domaćem tržištu pregovarala se cijena od 0.28-0.285KM/kg+pdv.
Vladalo je nešto veće interesovanje za uvozom u odnosu na prošlu sedmicu. Zvanično trgovanje zabilježeno je za prirodno suv kukuruz FCO KUPAC (Bijeljinska regija) po 137.00Eur/t, dok se na utovaru realizovao po 128.00Eur/t (SRB/BIH).
Tržište Hrvatske i dalje je nekonkurentno kada je u pitanju cijena, pa nema ni interesovanja za uvozom.

PŠENICA
Ovi sedmicu obilježila je nešto veća ponuda pšenice na domaćem tržištu. Cijena u ponudi išla je i do 0.32KM/kg+pdv, za pšenicu sa 76hl. Međutim, i pored nešto veće ponude, interesovanje za kupovinom je smanjeno. Kada je u pitanju tržište Srbije, cijena je i dalje jedan od razloga slabije trgovine sa Bosnom. Cijena pšenice A kvaliteta sa tržišta Mađarske stagnira. U zavisnosti od pariteta ali i analize, izvozne cijene išle su do 175.00Eur/t (HU/BIH).

JEČAM
I pored niskih izvoznih cijena, slabije je interesovanje za uvozm istog. Kada pogledamo region, najpovoljnije je i dalje tržište Srbije gdje se ponude bilježe po 135.00Eur/t (SRB/BIH).

STOČNO BRAŠNO
I ove sedmice bilježi se pad cijene stočnog brašna, usled povećanja zaliha. Početkom sedmice zabilježena je zvanična realizacija po 0.24KM/kg+pdv, ali kako je sedmica odmicala i pregovore na 0.23KM/kg+pdv. Ista situacija je i na tržištu Srbije, velike zalihe dovele su do pada izvozne cijene. Prema Bosni naniža ponuđena cijena bila je 100.00Eur/t (SRB/BIH). Kada je u pitanju tržište Hrvatske, bilježe se pregovori po 105.00Eur/t (HR/BIH).

SOJINA SAČMA
Na domaćem tržištu ove sedmice bilježi se pad cijene sojine sačme 46% pr, Brazil. Prema informacijama koje su pristizale u Sistem, za FCO KUPAC pregovarala se cijena od 0.66-0.67KM/kg+pdv. U luci Kopar vlada stagnacija kada je u pitanju izvozna cijena. Prema Bosni se ista nudila od 314.50Eur/t (SLO/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor