Presjek nedelje 19.08.-23.08.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ
Tokom sedmice prisutna je veća ponuda kukuruza, koja je najčešće uslovljena oslobađanjem prostora za prijem nove robe. Zbog veće ponude i nedostatka izvoznih tražnji, cijena kukuruza bilježi blagi pad. Sistem InfoCentra za ovaj tjedan bilježio je zvanične realizacije po 1.05Kn/kg+pdv, kao i pregovore za isti 1.07Kn/kg+pdv. U izvozu se kukuruz nudi i po 146.00Eur/t, ali zvanična trgovina nije zabilježena.

PŠENICA
Kao i prethodne, cijena pšenice i ove sedmice ostala je nepromijenjena. Interesovanje za kupovinom od strane mlinova kao i aktivnost regionalnih izvoznika je smanjena. Ponuđači nerado spuštaju cijene, pa je tako zvanična realizacija za pšenicu, merkantilnu, rinfuz, hl 74-76, zabilježena po 1.15Kn/kg+pdv. U izvozu bez bitnijih promjena, isporučuju se već dogovorene količine.

JEČAM
Veća ponuda ječma stočnog rinfuz na domaćem HR tržištu, i minimalna tražnja od strane kupaca, dovele su do blagog pada u cijeni ove žitarice. Prema informacijama sa trena isti se pregovara u rasponu od 1.00-1.02Kn/kg+pdv. U izvozu se i ovog tjedna nudio po 140.00Eur/t.

SUNCOKRET
Žetva suncokreta rod 2019. počela je na pojedinim paritetima u Hrvatskoj. Prema očekivanjima poljoprivrednih proizvođača u punom jeku bi trebala da krene za 7 do 10 dana. Prema informacijama sa terena većina otkupljivača nisu još uvijek izašli sa zvaničnim otkupnim cijenama.

STOČNO BRAŠNO
Cijena pšeničnog stočnog brašna je bila u blagom padu. Zbog slabijeg interesovanja kupaca na domaćem tržištu koji su se snabdjeli u prethodnom periodu, ponuda operativih količina je bila uvećana. Sistem InfoCentra bilježi zvaničnu realizaciju po 0.83Kn/kg+pdv, kao i pregovore za isto po 0.80Kn/kg+pdv. U izvozu, stočno brašno pšenično uvrećano, pregovaralo se po 105.00Eur/t(HR/BIH).

SOJINA SAČMA
Ponuda kao i cijena sojine sačme 46% pr,Brazil, na domaćem HR tržištu, nije se mijenjala ni ovog tjedna. Prema informacijama sa terena, ista se pregovarala od 2.42-2.44Kn/kg+pdv, u zavisnosti od pariteta. Cijena sojine sačme 46% pr, Brazil, u luci Kopar za ovaj tjedan takođe je ostala nepromijenjena. Kupcima se nudila i po 314.50Eur/t(SLO/HR), ali zvanična trgovina nije zabilježena.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor