Od jeseni sistem navodnjavanja u Crnjelovu (BIH)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je danas u Crnjelovu kod Bijeljine da će na jesen u ovom selu biti izgrađen sistem navodnjavanja za 500 hektara zemljišta koji finansira Vlada Srpske u vrijednosti 3,8 miliona KM.

Pašalić, koji je danas posjetio ovaj sistem u izgradnji, izrazio je zadovoljstvo jer radovi teku planiranom dinamikom i najavio početak projektovanja susjednog sistema u Batkoviću.

“Predvidjeli smo ovdje pumpne agregrate da sa ove tačke snabdijevamo vodom oba ta sistema. Već od naredne sezone ćemo krenuti sa izgradnjom sistema za navodnjavanje u Batkoviću. Time bismo imali cjelinu od nekih 900 hektara zemljišta sistema za navodnjavanje sa stabilnim pritiskom, oko osam bara, što bi bila velika blagodat za ovdašnje poljoprivredne proizvođače”, rekao je Pašalić novinarima.

Vlasnik firme “Higra” koja je izvođač radova Dragan Sarić rekao je da je ovim projektom predviđeno navodnjavanje 511 hektara poljoprivrednih površina u Crnjelovu, a u drugoj fazi će 400 hektara biti navodnjavano u Batkoviću.

“Ukupno je predviđeno 25 kilometara cjevovoda u Crnjelovu, velikih profila, a od toga je već završeno 18 kilometara. U toku je gradnja preostalih sedam kilometara i biće završena za mjesec dana”, naveo je Sarić.

On je najavio da će do kraja oktobra biti završena pumpna stanica i prateći objekti, te da će odvod struje biti završen do kraja novembra, kada će sistem biti pušten u funkciju.

 

Izvor: info bijeljina

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor