Poljoprivrednicima besplatno sušenje voća (HR)

Odličnu priliku slavonsko-baranjskim voćarima i ostalim poljoprivrednicima ponudila je osječka tvrtka CRAS d.o.o. – besplatno sušenje voća, povrća i bilja u svome prototipu niskoenergetske kondenzacijske višenamjenske sušare na Vinkovačkoj 68.Krešimir Bajamić, mag. oec., izvršni direktor CRAS-a d.o.o., kaže kako tu mogućnost može iskoristiti tko god želi jer je upravo u tijeku pokusno ispitivanje učinkovitosti kroz koje se provjeravaju parametri tog sklopa koji je rezultat domaće CRAS-ove pameti, a dijelom i vlastitog kapitala. Prototip je ekološki učinkovitiji jer troši i do 70 posto manje električne energije, a financiran je sa 70 posto sredstava iz europskog fonda.

Veliki interes

– Želimo izaći u susret našim domaćim poljoprivrednicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, LAG-ovima i svim ostalim proizvođačima pružajući im uslugu potpuno besplatnog sušenja voća, povrća i bilja. Mislim da takvu ponudu rijetko tko može previdjeti, od 15. kolovoza počeli smo ovu akciju, a odaziv je do sada odličan. Znači, ako bilo tko ima višak svojih proizvoda, jabuka, šljiva, krušaka, smokava, paprike, gljiva…, slobodno nam se može javiti i rezervirati svoj termin na e-mail info@cras.hr ili jednostavno može doći do nas u CRAS poduzetnički centar na Vinkovačkoj cesti 68 u Osijeku – kaže Krešimir Bajamić.
Inovativna tvrtka CRAS želi na ovaj način potaknuti poljoprivrednike da stvore dodatne vrijednosti s voćem i povrćem, želi im pomoći u sušenju njihovih kultura, da im samo sušenje bude apsolutno besplatno, a time im pomaže da na tržištu budu konkurentni.

Dodatna vrijednost

– Zato smo osmislili akciju za sve koji se bave bilo kakvom proizvodnjom voća i povrća, a akcija besplatnog sušenja trajat će dokad bude kultura za sušenje. Pomažemo poljoprivrednicima ostvariti dodatnu vrijednost proizvoda kroz sušenje proizvoda. Posljednjih godina svi se okreću prirodi, metodama zdrave prehrane i vlastitu zdravlju, ponovno raste zanimanje da nešto učinimo sami, primjenjujući stare i prokušane tehnike i recepte, tj. okrećemo se starinskoj kuhinji u kojoj je suho voće imalo važnu ulogu. Suha hrana iz vlastite proizvodnje samo je drugi oblik izvorne prehrane svježim namirnicama bez bilo kakvog dodavanja kemijskih konzervansa. U mnogim slučajevima taj postupak mijenja okus i miris namirnica biljnog podrijetla. Neke vrste voća sušenjem čak poprimaju intenzivniji i bolji okus, istovremeno zadržavaju koncentrirane hranjive tvari, postaju slađe i otvaraju time mnoge nove mogućnosti za pripravljanje jela. Svjesni smo činjenice da trebamo stvoriti dodatnu vrijednost voću i povrću, a to postižemo njihovim sušenjem. Takvi se proizvodi mogu duže skladištiti dok ne dođu do krajnjeg kupca, imaju dodatnu visoku cijenu na tržištu pa se time i povećava profit naših proizvođača – pojašnjava Bajamić dodajući da u promotivne svrhe svi ostavljaju simboličnu količinu sušenih proizvoda koje oni podijele djeci.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor