Jesu li iz Srbije stigli i kontaminirani krastavci? (HR)

U Republici Srpskoj zbog povećane količina pesticida zabranili uvoz iz Srbije, a kod nas Državni inspektorat planira pojačati nadzor.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske prošlog je vikenda zbog povećane prisutnosti pesticida zabranila uvoz 20.080 kilograma svježih krastavaca kornišona iz Srbije.

Iz inspektorata je objavljeno da je pregledom ove pošiljke izvršeno uzorkovanje za laboratorijsku analizu i da je u uzorku utvrđena prisutnost pesticida iznad vrijednosti propisanih pravilnikom o maksimalnoj razini ostataka pesticida u hrani. Hrvatska je iz Srbije u prvih pet mjeseci 2019. uvezla 208 tona krastavaca pa se opravdano može sumnjati da je nešto od tih količina možda završilo i na našim policama ili tržnicama.

Procjena rizika i sumnje
Na naš upit iz Državnog inspektorata RH dobili smo neodređeni odgovor iz kojeg se ne može zaključiti je li na domaćem tržištu završilo nešto od količina s viškom pesticida iz Srbije, a niti kroz sustav brzog uzbunjivanja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu nije bilo informacija da su neke količine povučene s tržišta.  “U 2019. provedeno je 2529 službenih kontrola voća i povrća na granici od čega 1452 porijeklom iz Srbije te 1077 iz BiH.

Ukupan broj pregledanih pošiljki krastavaca porijeklom iz Srbije bio je 120, a provedeno je 16 uzorkovanja krastavaca iz te zemlje”, odgovorili su iz Inspektorata.   Kažu kako je od ukupno 258 pošiljki krastavaca, neovisno o porijeklu, uzorkovano 59 uzoraka radi ispitivanja pesticida od čega je kod sedam utvrđen sadržaj pesticida iznad maksimalno dopuštenih količina propisanih EU Uredbom. Od toga je jedan iz Srbije, jedan iz Albanije te pet iz BiH. Za zdravstveno neispravnu hranu doneseno je rješenje o zabrani uvoza, objasnili su iz Državnog inspektorata te dodali kako su osim svježih krastavaca provedena uzorkovanja i prerađenih (konzerviranih) krastavaca kod kojih je u dva uzorka iz Srbije i BiH utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštenih količina pesticida pa je zabranjen uvoz.

“Službene kontrole voća i povrća, uključujući uzorkovanje te analizu pesticida, kontinuirano se provode pri uvozu u Hrvatsku. To se radi na temelju procjene rizika i sumnje u zdravstvenu ispravnost hrane uzimajući u obzir i rezultate prethodnih kontrola. Ako je  službenom kontrolom hrana ocijenjena zdravstveno neispravnom  obvezno se pojačano provodi uzorkovanje hrane istog porijekla. Kontrola sadržaja pesticida provodi se na unutrašnjem tržištu sukladno godišnjem Nacionalnom programu praćenja (monitoringa) pesticida u i na hrani. Uzorkovanje pesticida provodi u suradnji s inspekcijama i službenim laboratorijima”, kažu u Inspektoratu.

Lani svi zdravstveno ispravni

Kasnije su nam iz te ustanove detaljno pojasnili kako se na unutarnjem tržištu uzorkovanje krastavaca provodilo u 2018. i da je sanitarna inspekcija uzorkovala 20 uzoraka čije su analize pokazale da su svi zdravstveno ispravni. Samo su tri uzorka bila iz Srbije.

“Prema Programu za 2019. uzorkovanje krastavca nije predviđeno, međutim zbog situacije u kojoj se pokazalo da je povećana učestalost prekoračenja pesticida u svježim krastavcima porijeklom iz Srbije, sanitarna inspekcija će pojačati nadzor krastavaca te će se provesti uzorkovanje krastavaca porijeklom iz Srbije u svrhu kontrole”, zaključuju iz Državnog inspektorata. U prvih pet mjeseci ove godine uvezli smo 3362 tone iz cijelog svijeta, vrijednih 2,6 milijuna eura, što je za 545 tona više nego u isto vrijeme lani. Najviše je krastavaca stiglo iz Španjolske – 870, te Albanije 748 tona. Iz susjedne Slovenije uvezli smo više od 400 tona krastavaca.

 

Izvor: poslovni

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor