Najviše pojeftinili jaja i krumpir, najmanje kruh (HR)

U godini koju su obilježila duga sušna, ali i razdoblja s obilnim i višednevnim oborinama, a što se odrazilo na zelenu ponudu koja je najočitija na tržnicama gdje sezonsko povrće i u jeku sezone “drži” cijenu uvećanu u odnosu prema “normalnim” godinama i više od 50 posto, a brojni su vrtovi u takvim vremenskim prilikama opustošeni pa im vlasnici iz njih nemaju ni za domaću zimnicu, iz glavnog statističkog ureda EU-a, Eurostata, stižu vijesti o nižim potrošačkim cijenama svih proizvoda, odnosno grupa proizvoda. Uglavnom je taj pad simboličan, ali u dijelu stavki potrošačke cijene proizvoda i značajnije su padale. U Ministarstvu poljoprivrede ocijenili su to harmoniziranim indeksima potrošačkih cijena.

Pad cijena mesa

Prema glavnom europskom statističaru koji je cijene usporedio na više načina, u srpnju ove godine u odnosu prema prethodnom mjesecu, lipnju, zabilježene su niže potrošačke cijene za grupe proizvoda, pa su najsimboličnije dolje išle cijene za osnovnu namirnicu kao što je kruh, a tu su i žitarice – za 0,12 posto. U krovnom udruženju mlinsko-pekarske industrije, Žitozajednici, pad potrošačkih cijena kruha i žitarica čiji se postotak može svesti na razinu statističke pogreške, pojašnjavaju time da je cijena pšenice, naše najvažnije krušarice, na razini prošle godine – prosječno oko 1,10 kuna za kilogram, pa da nije bilo ni mogućnosti korekcije cijena proizvoda na više ili niže.

– Zadržavanje prošlogodišnje cijene sirovine odrazilo se i na proizvode od nje, pa je i cijena kruha vrlo minimalno pala – kaže direktorica Žitozajednice Nada Barišić. Inače, prve procjene govore da smo u ovogodišnjoj žetvi poželi oko 750.000 tona pšenice, a što je nešto manje nego lani. Nadalje, u promatranom razdoblju svinjetina je, prema Eurostatu, dolje išla za 1,08, sušeno, soljeno i dimljeno meso za 0,37, punomasno mlijeko za 0,78, sir i sirutka za 0,13, jaja za 0,5, voće za 0,93, svježe i rashlađeno voće za 1,5, povrće za 2,4, a najveći pad u potrošačkim cijenama u srpnju u odnosu prema mjesecu prije ostvario je krumpir – čak za 20,77 posto, za petinu, a što povrtlari pojašnjavaju njegovom sezonom. Nadalje, usporedbom dva srpnja – u 2019. i onog lani, najveći pad potrošačkih cijena, i to gotovo za 10 posto, ostvarila su jaja, a najmanje šećer – 0,05 posto. Kod mesa taj je pad za 1,5, kod mnogim našim potrošačima nedostižne, skupe teletine i govedine za 3,3, svinjetine za 1,4, janjetine i jaretine za 3,6, a kod peradi cjenovni pad je 4,5 posto.

– Meso je kod nas jeftinije nego što je prosjek Europe, za 10, 15 do 20 posto. Posebno se to odnosi na skuplje kategorije mesa. Jedan od razloga je i naša niža kupovna moć, i to za 38 posto u odnosu prema Europi – kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić. Riba ni nakon cjenovnog pada i dalje neće biti dostupnija potrošačima plićega džepa jer je on bio samo 1,06 posto. Još je manji pad kod ulja i masti – 0,04, a kod maslinovog ulja 2,8 posto. Cjenovni pad kod voća bio je u tih godinu dana oko osam, a kod svježeg i rashlađenog voća više od osam posto.

Sezonska smanjenja

Eurostat je napravio i ljetno-zimsku usporedbu potrošačkih cijena – srpanj 2019. u odnosu prema prosincu 2018. godine, gdje je također većina stavki sa simboličnim padom cijena, a veći pad vezan je za sezonsku proizvodnju kao što su voće i povrće, pa je ovdje najveći cjenovno smanjenje upravo kod svježeg i rashlađenog povrća – više od devet posto. Cijena govedine i teletine u srpnju je u odnosu prema kraju 2018. pala za tri, janjetine i jaretine za jedan, peradi za 0,03, jestivih iznutrica za 0,8, ribe za 0,5, obranog mlijeka za 0,2, a jaja za 6,2 posto. Vidljivo je da potrošačke cijene mlijeka samo simbolično padaju i na mjesečnoj i na ljetno-zimskoj usporedbi. Njegovi proizvođači pojašnjavaju to mrtvilom koje obilježava posljednju godinu dana na tržištu mlijeka. – Cijena sirovog mlijeka u posljednjih godinu dana niti raste niti pada. Teško je reći zašto, no događa se da je mir, iako mu uvijek nekako cijena ide u proljeće dolje, a u jesen gore, no ove godine nije se po tom pitanju dogodilo ništa. Očito otkupljivači sa sadašnjim cijenama imaju dovoljno prostora da se ne događa ništa – kaže đakovački farmer, predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda Branko Koalk. Cijena sirovog mlijeka sada se, ovisno i kategoriji, kvaliteti i drugim paramterima, kreće od 2,00 do 2,80 kuna.

 

Izvor: glas slavonije

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor