Presjek sedmice 26.08.–30.08.2019. InfoCentar (HR)

 

KUKURUZ

I ovog tjedna Sistem bilježi veću ponudu kukuruza u odnosu na tražnju, kao i stagnaciju cijena u ponudi i realizaciji. Sistem InfoCentra za ovu nedelju bilježio je zvanične realizacije po 1.08Kn/kg+pdv, kao i pregovore za isti 1.05Kn/kg+pdv. Kao što se nije mijenjala cijena na domaćem tako nije bilo razloga za promjenu u cijeni ni u izvozu kukuruza. Sistem i ove nedelje bilježi ponude kukuruza od 146.00Eur/t(HR/BIH), ali zbog povoljnijih cijena u zamljama regiona, zvanična trgovina nije zabilježena.

 

PŠENICA

Cijena pšenice na domaćem HR tržištu nije se mijenjala ni ove nedelje. Zadovoljavajuća ponuda i smanjena tražnja obilježile su sedmicu. Kao i prethodnog ponuđači nerado spuštaju cijene, pa Sistem bilježi samo pregovore za manju količinu stočne pšenice po 1.00Kn/kg+pdv. Na tržištu BIH bez bitnijih promjena, i dalje se isporučuju dogovorene količine pšenice iz Hrvatske.

 

JEČAM

I ove nedelje Sistem bilježi veću ponudu ječma u odnosu na tražnju, kao i dalji pad cijene u ponudi i realizaciji. Za ovu nedelju Sistem InfoCentra bilježi pregovore na terenu za ovu žitaricu i po 0.97Kn/kg+pdv. U izvozu, cijena ječma takođe je u blagom padu, pa se kupcima isti nudio i na 135.00Eur/t(HR/BIH).

 

SUNCOKRET

Žetva suncokreta rod 2019. u punom je jeku. Za kupovinu ove godine zainteresovane su uljare, organizatori otkupa, trgovci i izvoznici. Prema informacijama sa terena, otkupljivači nisu izašli sa zvaničnim otkupnim cijenama, ali se kupcima za kilogram ove uljarice nudila cijena i do 1.90Kn/kg+pdv.

 

STOČNO BRAŠNO

Ovu nedelju obilježilo je slabije interesovanje kupaca za kupovinom, pa se tako nastavio trend pada cijene stočnog brašna. Sistem infoCentra nije bilježio zvanične realizacije, nego samo pregovore za stočno, u rasponu od 0.70-0.72Kn/kg+pdv (FCO UTOVARENO), 0.75-0.78Kn/kg+pdv(FCO KUPAC). Zbog pada cijene pšeničnog stočnog brašna, pojačalo se interesovanje od strane BIH kupaca. U izvozu, stočno brašno, se pregovaralo po 100.00Eur/t(HR/BIH).

 

SOJINA SAČMA

Cijena sojine sačme 46% pr,Brazil, na domaćem HR tržištu, stabilna je za ovu nedelju. Prema informacijama sa terena, ista se pregovarala od 2.43-2.45Kn/kg+pdv, u zavisnosti od pariteta. Cijena sojine sačme 46% pr, Brazil, u luci Kopar bilježila je blagi porast, pa se tako kupcima nudila i po 320.50Eur/t(SLO/HR), ali zvanična trgovina nije zabilježena.

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor