Nakon udara na poticaje, drastično pao broj požara na otvorenom (HR)

Nikada mirnija godina, ljeto za đakovačke vatrogasce, barem zasad. Novčane kazne, i to kroz umanjenje poticaja, učinile su svoje – od 1. travnja DVD Đakovo imao je samo tri intervencije gašenja požara otvorenog prostora, praktički jednu mjesečno! Ističe to njegov zapovjednik Ivan Klemen, dodajući da je prijašnjih godina ovo društvo interveniralo i na stotinu požara na otvorenom prostoru!- Deset godina sam u DVD-u Đakovo i nikada nije bila mirnija sezona – kaže Klemen.

Uspoređuje i ukupan broj požara – prije ih je godišnje, ističe, bilo u prosjeku oko 200, a do sada u ovoj godini broj im nije dosegnuo ni 60.

Snimanje i iz zraka

– Jer, izostali su požari otvorenog prostora. Kazne nimalo nisu beznačajne, i to kroz umanjenje poticaja, prati se sve na terenu, čak i bespilotnom letjelicom. Neka je samo nešto zapaljeno – vlasnika površine odmah se kontaktira. Vlasnik površine iz Budrovaca dobio je “čestitku” da je imao požar na polju, a nije uopće palio na njemu. Što se dogodilo? Letjelica je snimila paljenje, no nisu palili oni, nego na susjednoj površini, pa je vatra prešla i kod njih. Slijedila je financijska korekcija na poticajima… – kaže Ivan Klemen.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je zabranjeno paljenje nadzemnih ostataka žetve na obradivoj površini ili suzbijanje korova paljenjem poljoprivredne površine te da se to kažnjava uskratom isplate potpora u određenom postotku, ovisno o težini prekršaja.

– Paljenje biološkog otpada nastalog orezivanjem ili krčenjem poljoprivredne površine dopušteno je ako ne narušava bonitet poljoprivrednog zemljišta, a uvjete i način kontrole vatre i sigurnosne pretpostavke propisuju MUP i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Dakle, kontrolirano spaljivanje biološkog otpada na prostorno ograničenoj, manjoj površini u kontroliranim uvjetima je dopušteno, ali spaljivanje nadzemnog dijela obradive površine – primjerice, polje pšenice ili kukuruza nakon žetve, zabranjeno je i podložno sankcijama, osim u slučaju sprečavanja širenja ili suzbijanja organizama štetnih za bilje koje su naredile nadležne službe ili inspekcije – ističu u Ministarstvu.

Ljudski faktor

Pravilnikom o višestrukoj sukladnosti iz 2014. propisuju se pravila višestruke sukladnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, obveznici poštovanja pravila višestruke sukladnosti, kontrola višestruke sukladnosti i rokovi u kojima poštovanje pravila višestruke sukladnosti postaje obveza za primanje potpora. Administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu te sukladnosti provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi. Sankcioniranje za nepoštovanje te sukladnosti provodi se sukladno utvrđenom nemaru, namjeri, opsegu, trajanju, ponavljanju nesukladnosti, a prouzročuje umanjenje prava na plaćanja u iznosu od jedan do svih 100 posto poticaja.

– Isključivi uzrok požara otvorenog prostora je ljudski faktor, rijetko se dogodi da, npr., grom udari u sijeno i slično – kaže Klemen. U Ministarstvu ističu da su poljoprivredna gospodarstva marom dobrog gospodara dužna provoditi ispunjavanje minimalnih uvjeta održavanja poljoprivrednih površina u stanju pogodnom za uzgoj poljoprivrednih kultura, košnju i/ili ispašu, a pri čemu treba obvezno izbjegavati palež žetvenih ostataka.

– I lani je bilo manje požara otvorenog prostora, a sada gotovo da ih nema, ne sjećamo se nekog ozbljnijeg – zadovoljan je Klemen.

Jedan od ovoljetošnja tri bio je i kada je pao visokonaponski kabel, zapalio je dva četvorna metra trave, no do dolaska vatrogasca – sam se ugasio.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor