Presjek nedelje 26.08.-30.08.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Cijena kukuruza na domaćem tržištu stagnira. Najniža ponuđena cijena za ovu sedmicu bila je 0.28KM/kg+pdv. Kada je u pitanju izvoz, sa tržišta Srbije nastavljen je blagi cijene. Razlog je povećana ponuda robe na domaćem tržištu. Pojedini izvoznici, nezadovoljni trenutno cijenom kukuruza, nisu izlazili sa ponudom prema Bosni ove sedmice. Zvanične realizacije na utovaru zabilježene su po 128.00Eur/t, dok se za FCO KUPAC (Bijeljinska regija), prirodno suv kukuruz realizovao po 135.00Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA
Nešto veća ponuda pšenice domaćeg porijekla obilježila je ovu sedmicu. Ponude za istu išle su do 0.34KM/kg+pdv, ali kupci za domaću pšenicu nisu spremni platiti više od 0.31KM/kg+pdv.
Sa tržišta Srbije nudila se uglavnom pšenica sa proteinima od 74hl i više. I dalje vlada slabije interesovanje od strane BIH kupaca za uvozom. Uglavnom se opredjeljuju za mađarsku pšenicu, kako zbog kvaliteta tako i zbog cijene. Pregovori za A2 kvalitet zabilježeni su po 170-175.00Eur/t (HU/BIH).

JEČAM
Pad cijene ječma sa tržišta Srbije desio se tokom sedmice. Jedan od razloga pada cijene jeste oslobađanje skaladišnog prostora. Prema Bosni isti se nudio i po 130.00Eur/t. Takođe, Sistem bilježi nešto veću ponudu ječma sa tržišta Hrvatske, gdje izvozna cijena išla od 135.00Eur/t.

STOČNO BRAŠNO
U odnosu na prošlu sedmicu, cijena kao i ponuda stočnog brašna na domaćem tržištu stagnira. I pored najniže ponuđene cijene od 0.23KM/kg+pdv, vlada slabije interesovanje za kupovinom. Jedan od razloga je pad izvozne cijene sa tržišta Srbije, pa se BIH kupci opredjeljuju za uvozom. Zvanično trgovanje kada je u pitanu izvoz, zabilježeno je po 99.00Eur/t (SRB/BIH). Pad izvozne cijene desio se i u Hrvatskoj, pa se isto nudilo i po 100.00Eur/t (HR/BIH).

SOJINA SAČMA
Cijena sojine sačme domaćeg proizvođača Bimal za ovu sedmicu nije bilježila promjenu.
Kada je u pitanju sojina sačma Brazil, došlo je do blagog porasta cijene na domaćem tržištu, uslovljen porastom u luci Kopar. Zvanične realizacije tokom sedmice za FCO KUPAC išle su po 0.665-0.675KM/kg+pdv.
Sredinom sedmice došlo je do porasta izvozne cijene, pa su ponude sojine sačme za Bosni išle i po 320.50Eur/t (SLO/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor