VTB bank ulazi na tržišta žitarica u Africi, Aziji i na Bliskom istoku

Ruska državna banka VTB širi poslovanje sa žitaricama i planira ući na tržišta u Africi, Aziji i na Bliskom istoku kako bi povećala ruski izvoz, najavio je zamjenik šefa bančina odjela za odnose s klijentima Vitalij Sergejčuk.
VTB je nedavno postao najveći upravitelj državnom infrastrukturom za izvoz žitarica a uspostavlja i vlastitu izvoznu podružnicu, nakon što je u kolovozu kupio velikog lokalnog trgovca žitaricama Mirogroup.

Cilj je projekta sa žitaricama izgradnja značajnog tržišnog udjela u Rusiji i inozemstvu, tumači Sergejčuk, napominjući da trenutno ključnu ulogu u trgovini pšenicom u Rusiji igraju brojni posrednici i trgovačke kompanije, uključujući one međunarodne.

U prva dva mjeseca tekuće poljoprivredne sezone 2019/2020. VTB-ov Mirogroup postao je četvrti izvoznik žitarica iz ruskih luka na Crnom i Azovskom moru, nakon lokalnih trgovaca RIF-a, Astona i švicarskog Glencorea, istaknuo je.

Od početka srpnja do 25. kolovoza iz tih je luka po njegovim riječima izvezen 6,1 milijun tona žitarica.

Iz banke poručuju da žele također ruskim lukama osigurati pristup visokokvalitetnim uslugama na području opskrbe žitaricama.

Rusija je najveći izvoznik pšenice u svijetu i od početka tekuće sezone izvezla je 8,7 milijuna tona žitarica, uključujući 7,3 milijuna tona pšenice. Ukupni je obujam izvoza sedam posto manji nego u istom razdoblju lani.

 

Izvor: seebiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor