Presjek nedelje 02.09.-06.09.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Ponuda kukuruza stari rod, na domaćem tržištu zadovoljava potrebe kupac, cijena nije bilježila značajniju promjenu.
Na tržištu Srbije, ove sedmice zabilježene su prve ponude kukuruza rod 2019. Probna vozila prirodno suvog kukuruza rod 2019. trgovana su za Bosnu po 125.00Eur/t (SRB/BIH). Intenzivnija berba kukuruza a samim tim i veća ponuda novog kukuruza očekuje se u narendom periodu. Kada je u pitanju stari rod kukuruza, u odnosu na prošlu sedmicu cijena stagnira. Pregovori se za isti bilježe po 128-129.00Eur/t (SRB/BIH).

PŠENICA
Cijena pšenice na domaćem tržištu bilježila je blagi pad. Pregovori za pšenicu domaćeg porijekla bilježe se po 0.29-0.30KM/kg+pdv. I dalje je u izvozu sa tržišta Srbije smanjena ponuda pšenice, a jedan od razloga je cijena koja je visoka u odnosu na kvalitet robe koji se nudi. Kada je u pitanju tržište Mađarske, aktuelna je nabavka pšenice A kvaliteta. Ponude za ovu sedmicu išle su i do 180.00Eur/t (HU/BIH).

STOČNO BRAŠNO
Na domaćem tržištu nema promjene kada je u pitanju cijena stočnog brašna. I pored pojačanje ponude slabije je interesovanje za kupovinom. U glavnom se roba uvozi sa tržišta Srbije pa i Hrvatske gdje su izvozne cijene izjednačene. Pregovori iz Srbije za Bosnu za ovu sedmicu išli su po 99-100.00Eur/t (SRB/BIH).

SOJINA SAČMA
Fabrička cijena sojine sačme Bimal za ovu sedmicu stagnira. U Sistem je pristigla zvanična realizacija bimalove sojine sačme po 0.63KM/kg+pdv. U odnosu na prošlu sedmicu, ne bilježi se značajnija promjena kada je u pitanju sojina sačma 46%pr Brazil kako na domaćem tržištu. Zvanična realizacija za FCO KUPAC bila je po 0.665KM/kg+pdv.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor