Presjek nedelje 02.09.-06.09.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ
Blagi pad cijene kukuruza na domaćem tržištu zabilježen je ove sedmice. Jedan od razloga pada cijene je povećana ponuda robe a isto tako skladišni prostori se pripremaju za novi rod kukuruza. Zvanična realizacija za vještački suv kukuruz bilježi se po 1.04Kn/kg+pdv. Na zapadnom paritetu Sistem bilježi zvaničnu realizacija za tržište Slovenije po 147.00Eur/t (SLO/BIH).

PŠENICA
Ponuda kao i cijena pšenice na HR tržištu stagnira. Trgovanje za pšenicu sa proteinima 12.5-13% i 76hl+, zabilježeno je po 1.20Kn/kg+pdv, FCO KUPAC (Zagrebačka županija). Kada je u pitanju stočna pšenica, u zavisnosti od pariteta pregovarala se cijena od 1.03-1.05Kn/kg+pdv. U izvozu prema Bosni nije bilo značajnije promjene. Nudila se i dalje merkantilna pšenica sa 76hl i do 163.00Eur/t (HR/BIH).

JEČAM
Povećana ponuda ječma na domaćem tržištu dovela je do pada cijene. Na istočnim paritetima ponude krajem sedmice pristizale su i po 0.96Kn/kg+pdv, ali interesovanja od strane kupaca nije bilo. Takođe, u izvozu se bilježi pad, pa su pregovori za ječam stočni bili po 130.00Eur/t.

STOČNO BRAŠNO
I ove sedmice interesovanje za kupovinom stočnog brašna je smanjeno, cijena stagnira. Na istočnom djelu Hrvatske ponude na utovaru bilježe se po 0.73-0.75Kn/kg+pdv, dok se za FCO KUPAC pregovaralo i do 0.85Kn/kg+pdv u zavisnosti od pariteta. Kada je u pitanju izvoz za tržište Bosne, vlada stagnacija u cijeni.

SOJINA SAČMA
I pored prošlotjednog blagog porasta izvozne cijene sojine sačme, nije došlo do značajnije promjene na domaćem tržištu. Za središnji dio Hrvatske pregovarala se cijena od 2.45-2.46Kn/kg+pdv, FCO KUPAC. Tokom sedmice u luci Kopar ponude za tržište Hrvatske išle su od 315.50Eur/t pa na više.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor