Za subvencije se prijavilo 186 poljoprivrednika (BIH)

Za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta, za šta je obezbijeđeno oko 200.000 KM, prijavilo se 186 poljoprivrednika.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, na javni poziv, koji je trajao do 31. avgusta, pristiglo je 186 prijava iz 25 mjesnih zajednica.

“U narednom periodu, komisija će po obilasku prijavljenih parcela obaviti bodovanje u skladu s pravilnikom, a rukovodeći se kriterijumima o utvrđivanju uslova za izbor najpovoljnijih projekata u poljoprivredi”, rekli su u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema njihovim riječima, za ovu vrstu subvencija poljoprivredi sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i biće iskorištena za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

“Osnovni ciljevi dodjele subvencija su povećanje oraničnih površina i privođenje kulturi, kroz mjere osposobljavanja i uređenja zemljišta koja su degradirana, zapuštena, lošijeg kvaliteta ili su neplodna, popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije”, kazali su u Centru.

Maksimalna sredstva koja su mogla da se dobiju po osnovu javnog poziva utvrđuju su u visini 60 odsto od vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od 5.000 KM po projektu. Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je jedan hektar, a maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mogla prijaviti iznosi pet hektara.

 

Izvor: nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor