Presjek sedmice 09.09.–13.09.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ

Cijena kukuruza rod 2018 na domaćem tržištu bilježi blagi pad usled povećane ponude robe. Zvanična realizacija za paritet Tuzlanske regije bilježi se po 0.282KM/kg+pdv.
Takođe, zabilježen je pad cijene starog kukuruza kada je u pitanju tržište Srbije, uslovljen padom cijene na domaćem tržištu. Tokom sedmice isti se pregovarao i po 124.00Eur/t.
Nešto manja ponuda novog roda kukuruza u izvozu obilježila je ovu sedmicu. Razlog su vremenski uslovi koji su pauzirali berbu. U Sistem su pristizale ponude po 123,00Eur/t za vlagu do 14%.

PŠENICA

I pored povećane ponude domaće pšenice, interesovanje za kupovinom je slabije, cijena bilježi blagi pad. Za pšenicu sa hl do 74 i proteinima 13% pregovaral se cijena od 0.30KM/kg+pdv, dok su se za nešto slabilji kvalitet vodili pregovori i niže.
Sa tržišta Srbije nije bilo promjene u izvoznoj cijeni a ni ponudi robe. Pregovori za pšenicu sa proteinima 12% i glutenom 25 vođeni su po 150.00Eur/t (SRB/BIH).
Kada je u pitanju tržište Mađarske, ponude su uglavnom pristizale za A kvalitet i to do 180.00Eur/t (HU/BIH).

SOJINA SAČMA

Tokom sedmice, došlo je do pada cijene sojine sačme 46%pr, brazil rinfuz, uslovljen pado izvozne cijene u Kopru. Zvanično trgovanje za FCO KUPAC (Tuzlanska regija), zabilježeno je po 0.665KM/kg+pdv. Kao što je i navedeno, pad cijene desio se i u Kopru na se sojiina sačma početkom sedmice nudila i po 313.50Eur/t (SLO/BIH)

STOČNO BRAŠNO

Veće količine zaliha stočnog brašna, jedan su od razloga slabijeg interesovanja za kupovinom istog na domaćem tržištu. Cijena je i ove sedmice bila u blagom padu. Na utovaru se pregovarala cijena od 0.22KM/kg+pdv. Stagnacija uzvozne cijena sa tržišta Srbije vlada i ove sedmice. U zavisnosti od pariteta ali i kvaliteta pregovaralo se po 99-100.00Eur/t (SRB/BIH). Sitne mekinje rinfuz iz Slovačke za Bosnu ove sedmice realizovale su se po 90.00Eur/t (SL/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor