Sve na jednom mjestu – hladnjača, sortirnica, pakirnica, u planu i sušara (HR)

Radovi idu prema planu, a gradnjom Centra mali poljoprivrednici uskoro će dobiti mjesto gdje će moći skladištiti svoje proizvode i tako čekati na njihov plasman kad cijena na tržištu bude povoljnija

Poslije godina najava i planiranja započeli su radovi na gradnji Agrotehnološkog centra u Cerni, koji će poljoprivrednicima s područja Vukovarsko-srijemske županije donijeti veliku priliku za daljnji razvoj proizvodnje.

Zainteresirano 200 OPG-ova

Na gradilištu u Cerni iskopani su temelji, postavljaju se čelične konstrukcije te se radovi odvijaju predviđenom dinamikom, kako je i navedeno u projektu. – Agrotehnološki centar osigurat će logističku infrastrukturu koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja, a koje će biti utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, ponajprije hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora, odnosno agrologistike – kaže zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Mario Bušić.

Prema najavama u objektu će se nalaziti skladišni prostori, ali i hladnjače gdje će se moći skladištiti proizvodi i tako čekati njihova bolja cijena na tržištu. Bit će tu i sortirnica, pakirnica i drugi sadržaji. Planirane su i prostorije za održavanje raznih radionica i savjetovanja gdje će korisnici Centra stjecati nova znanja i iskustva. U prilog tome govori i to da je u realizaciju cijelog projekta uključen i Poljoprivredni fakultet iz Osijeka. Bušić kaže da je ostavljena i mogućnost za daljnje širenje Centra kao i da se razmišlja o gradnji sušare. Sve te sadržaje prepoznali su i poljoprivrednici pa je već sada za usluge Centra zainteresirano 200-tinjak OPG-ova. Očekivani ukupni godišnji prihod Centra procjenjuje se na 3,5 milijuna kuna.

– Sve to doprinijet će povećanju njihove konkurentnosti na tržištu. Svih ovih godina poljoprivrednicima je nedostajao baš ovakav sadržaj, gdje bi imali sve na jednom mjestu.

Ovaj projekt osigurat će svu logistiku koja je nedostajala OPG-ima, a koja će im sada omogućiti da se opredijele za proizvode više vrijednosti. Imat će na jednom mjestu dostupne sve informacije tako da će svatko od OPG-ova imati mogućnost da izabere svoj put i plan proizvodnje, pri čemu će imati maksimalnu pomoć – kaže Bušić.

Završetak radova 2021.

Dodaje i kako se Centar gradi u neposrednoj blizini 556 hektara koji se navodnjavaju, a što povećava urod čak 30-40 posto. Agrotehnološki centar projekt je ukupne vrijednosti 34,5 milijuna kuna, a ukupna je vrijednost potpisanog ugovora s Ministarstvom poljoprivrede gotovo 30 milijuna kuna. Planirano je kako bi Agrotehnološki centar u Cerni trebao početi raditi početkom 2021. godine.

Izvor: vecernji

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor