Za pomoć poljoprivrednicima kroz projekte 81.500 KM (BIH)

Na području opštine Sokolac do kraja ove sedmice biće postavljeno 15 plastenika za socijalno ugrožene porodice u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije Mitar Pržulj.

UNDP obezbjeđuje 70 odsto, a opština Sokolac 30 odsto sredstava. Biće organizovane i edukacije o ovom načinu proizvodnje.

Pržulj je istakao da će na području Sokoca u naredna dva dana početi i realizacija petogodišnjeg IFAD projekta, za koji je do sada zainteresovano 20 porodica koje žele na ovaj način da obezbijede plastenike površine 50 metara kvadratnih.

Projekat se realizuje posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a isporuka i montaža plastenika se očekuje početkom narednog mjeseca.

Prema njegovim riječima, u obezbjeđivanju po jednog plastenika vrijednosti 1.400 KM, opština Sokolac učestvuje sa 300 KM, IFAD 700 KM, a sami korisnici 400 KM.

Obezbijeđeni svi uslovi

Napominjući da se na području opštine Sokolac sprovodi i projekat “Unapređenje higijenskih uslova za bavljenje proizvodnjom mlijeka”, čija je ukupna vrijednost 18.500 KM, Pržulj je rekao da će, zahvaljujući ovom programu, biti obezbijeđeni svi potrebni higijenski uslovi za pet stanica za otkup mlijeka.

On je naveo da u saradnji sa bilećkom mljekarom “Pađeni” i lokalnim Udruženjem proizvođača mlijeka za nekoliko dana treba da počne renoviranje otkupnih stanica za mlijeko u Sokolovićima, Žljebovima, Podromaniji, Ćavarinama i Knežini.

Pržulj je naglasio da projekat, koji opština Sokolac realizuje zajedno sa UNDP-om, podrazumijeva i edukaciju o higijenskoj ispravnosti mlijeka.

 

Izvor: agroportal

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor