Delta Agrar prihodovao gotovo 500 milijuna eura, prodavat će trešnje u Londonu, UAE i Kataru (SRB)

Izvoz Delta Agrara lani je bio 58 milijuna eura, a voće je završavalo na tržištima Europe, Rusije i arapskih zemalja.

Delta Holding Miroslava Miškovića prošle je godine ostvario prihod od gotovo 500 milijuna eura, što je za 9% više nego godinu ranije, a najveći dio prihoda ostvaren je u agraru u koji Mišković sve više ulaže.

Kompanija se osim proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda bavi i trgovinom roba, a otkrili su da su s tim biznisom već prisutni u Hrvatskoj.

Kupuju hrvatsku soju
Luka Popović, direktor distribucije Delta Agrara, kaže kako je prošle godine njihova tvrtka u Hrvatskoj  otkupila oko 20 tisuća tona soje. Ovaj segment poslovanja kompanije posebno je zanimljiv zbog izuzetno dobrih rezuktata koje ostvaruju u prinosima i izvozu. Ove godine očekuju proizvodnju oko 17.400 tona jabuka, od čega 9240 tona klubskih sorti posebno cijenjenih na izvoznim tržištima.

“Naši prinosi u agraru su iznad prosjeka u regiji, pa tako imamo pšenice 7,3 tone po hektaru, kukuruza 12,4 tone, a soje 4,4 tone po hektaru. Izvoz Delta Agrara lani je bio 58 milijuna eura, a jabuke i drugo voće završavalo je na tržištima cijele Europe, Rusije i arapskih zemalja. Iako smo prepoznatljivi po jabukama i naše trešnje će se za godinu-dvije prodavati u Londonu, UAE i Kataru”, objasnio je Popović.

Delta Holding u Zaječaru je regionalnim novinarima predstvaio jedinstveni projekt Naše selo, na koji je Mišković posebno ponosan jer kroz njega želi pokazati i dokazati kako je moguće vratiti mlade ljude na selo i zadržati postojeće, ali je potrebno ulagati u znanje i nove tehnologije. Taj projekt krenuo je prošle  godine u dva sela u okolici Zaječara – Mala Jasikova i Dubočane.

Zadržati mlade na selu
“Srpska sela nestaju, a slična je situacija i u svim drugim državama u regiji. Smatramo kako države trebaju više ulagati u sela i zadržavanje mladih, a to se ne može bez suvremenih vještina poslovanja”, kazao je Mišković. U projekt Naše selo uključeno je 40 poljoprivrednh gospodarstava, a njih 20 Delta beskamatno kreditira kako bi ulagali u obnovu stočnog fonda, navodnjavanje i podizanje novih nasada voća. U kompaniji su uvjereni da srpski agrar ima veliki potencijal, no da se još uvijek proizvodi na staromdan način i bez primjene novih tehnolgije, zbog čega su poljoprivrednici nekonkuretni.

 

Izvor: poslovni

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor