Semberski ratari završavaju sjetvu uljane repice (BIH)

Intenzivni su radovi na poljoprivrednim površinama širom Semberije.

Jesenja sjetva ozvaničena je zaoravanjem sjemena uljane repice, koja je zagospodarila na njivama sa kojih su ratari ove godine skinuli pšenicu. Pala je i kiša koja će prema ocjeni proizvođača pospiješiti klijanje i nicanje ove kulture, što je u prošlogodišnjoj sezoni zaustavila sušna jesen

Ovo su optimalni rokovi za sjetvu uljane repice, koja je dobar predusjev za ostale kulture.U samom startu uljana repica ne zahtijeva veća ulaganja u odnosu na pšenicu ili kukuruz, međutim kroz proizvodni ciklus, zaštita ove uljarice poprilično košta ratare.

U sjetvu uljane repice ušli su ratari neznajući kako kažu, kakva će biti otkupna cijena. Ipak, otkupljivača ima, pa je i pravi momenat za sklapanje ugovora i definisanje cijene. Ova proizvodnja se smatra rentabilnijom u odnosu na uzgoj drugih ratarskih kultura, sleduje joj i podsticaj od 200 KM po hektaru zasijane površine od resornog ministarstva, međutim mnogi nisu u prilici da ostvare ovu mjeru, s obzirom da njive uzimaju pod arendu, a nemaju potpisane ugovore sa vlasnicima parcela. Ovo je ističu proizvođači jedan od gorućih problema u ratarskoj proizvodnji.

 

Izvor: ntv arena

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor