Presjek nedelje 16.09.-20.09.2019. InfoCentar (HR)

KUKURUZ
Trend pada cijene kukuruza na domaćem HR tržištu nastavio se i ove sedmice. Pad cijene kukuruza uzrokovan je većom ponudom operativne robe. Berba kukuruza rod 2019., i pored kiše, nastavljena je i ove sedmice. Otkupna cijena roda 2019. zadržala se na prošlonedeljnom nivou, pa se tako, kukuruz na bazi suvog zrna plaćao do 0.90Kn/kg+pdv. Tokom sedmice pojačane su izvozne tražnje. Na tržištu Hrvatske cijena novog roda je u blagom padu. Zvanične realizaije za kukuruz, vještački suv, rinfuz rod 2019. zabilježene su po 133.00Eur/t(HR/Srbija(Kosovo)), kao i pregovori za isti po 130.00Eur/t(HR/Srbija(Kosovo)).

PŠENICA
Ponuda pšenice zadovoljava potrebe kupaca. Kupci na domaćem tržištu trenutno su mlinovi. Uglavno se nudila pšenica prve i druge klase i cijene su išle u zavisnosti od parametara i do 1.20 za drugu i 1.30Kn/kg+pdv za prvu klasu.
Značajnija promjena u izvoznoj cijeni nije bilo. Nudila se podjednako pšenica druge klase i za tržište Bosne ali i Kosova.

SUNCOKRET
Nešto veće interesovanje za nabavkom suncokreta rod 2019. zabilježeno je ove sedmice. Cijena u otkupu nije bilježila promjenu, ali je zbog otkupne cijene smanjena ponuda. Zvanična realizacija na istočnom dijelu Hrvatske zabilježena je po 1.90Kn/kg+pdv, FCO KUPAC.

SOJA
I pored loših vremeskih uslova, žetva soje nastavljena je ove sedmice. Interesovanja za otkupom ima i komentariše se nezvanična otkupna cijena od 2.10-2.15Kn/kg+pdv. Ponude soje novog roda pristizale su u Sistem, ali su proizvođači za zrno ove robe tražili cijenu i do 2.25Kn/kg+pdv.

SOJINA SAČMA
Tokom sedmice vladala je stagnacija sojine sačme Brazil kako na domaćem tržištu tako i u izvozu. U zavisnosti od pariteta, za FCO KUPAC pregovarala se cijena do 2.45Kn/kg+pdv. U luci Kopar cijena se nije mjenjala. Ponude prema tržištu Hrvatske išle su od 314.00Eur/t (SLO/HR).
STOČNO BRAŠNO
Cijene stočnog brašna na domaćem HR tržištu, stabilne su. Ponuda operativne robe i dalje je dosta veća u odnosu na tražnju, pa se tako ove sedmice pregovaralo po cijenama u rasponu od 0.73-0.75Kn/kg+pdv, u zavisnosti od količine i kvaliteta. Kupci iz Bosne zbog povoljnijih cijena u okruženju, u odnosu na Hrvatsku (100Eur/t(HR/BIH)), uglavnom stočno kupuju iz Srbije.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor