Presjek nedelje 16.09.-20.09.2019. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Cijene kukuruza rod 2018. na domaćem BIH tržištu, tokom sedmice, nisu se mijenjale. Interesovanja za kupovinom starog roda skoro da i nema, a i zalihe su dosta manje, pa se tako bilježi manjak operativne robe. Berba kukuruza rod 2019., i pored kišnih dana koji su je povremeno prekidali, nastavljena je i ove sedmice. Otkupna cijena se takođe zadržala na prošlonedeljnom nivou, pa se tako kupcima za kukuruz na bazi suhog zrna, plaća cijena od 0.22KM/kg+pdv. Tokom sedmice pojačana je potražnja za uvozom kukuruza. Na tržištu Srbije cijena je u padu, te su tako zabilježene zvanične realizacije za prirodno suv kukuruz rod 2019. ( do 14% vlage) po 120-123.00Eur/t(SRB/BIH), kao i pregovori krajem sedmice po 118.00Eur/t(SRB/BIH). Na tržištima Mađarske i Hrvatske berba kukuruza takođe je nastavljena. Zvanične realizacije, Sistem InfoCentra, zabilježio je prema Kosovu po 133.00Eur/t(HR/Srbija(Kosovo)), kao i pregovore za isti po 130.00Eur/t(HR/Srbija(Kosovo)).

PŠENICA
I ovu sedmicu obilježila je nešto veća ponuda pšenice domaćeg porijekla. Zvanična realizacija za pšenicu sa hektolitrom 74 zabilježena je po 0.30KM/kg+pdv. Vlada slabije interesovanje za uvozom pšenice sa tržišta Srbije, visoka cijena i kvalitet je jedan od razloga slabije trgovine. Iz Mađarske, cijena pšenice A kvaliteta nije bilježila promjenu. Pregovori tokom sedmice za A2 kvalitet vođeni su po 170.00Eur/t (HU/BIH).

SOJINA SAČMA
Ponuda sojine sačme 46%pr, Brazil rinfuz zadovoljava potrebe kupaca, cijena stagnira. Tokom sedmice ista se nudila i do 0.67KM/kg+pdv. Značajnije promjene nije bilo ni kada je u pitanju izvozna cijena u Kopru. Prema Bosni ponude su pristizale od 314.00Eur/t (SLO/BIH).

STOČNO BRAŠNO
Trend pada cijene stočnog brašna, na domaćem BIH tržištu, nastavio se i ove sedmice. Ponuda operativnih količina je i dalje veća u odnosu na potražnju, a interesovanje kupaca prilično je smanjeno. Prema informacijama sa terena na utovaru se pregovarala cijena od 0.20KM/kg+pdv. Kako na domaćem tržištu tako i u uvozu, trend pada cijene nastavljen je i ove sedmice. Zvanične realizacije bilježe se sa tržišta Srbije po 90.00Eur/t (SRB/BIH).

REPIN REZANAC
Kampanja za repin rezanac prerada 2019. krenula je ovih dana. Aktuelna prerada sa tržišta Srbije i ove godine je Crvenka i Vrbas koja je i najzastupljenija kada je u pitanju izvoz. Tokom sedmice repin rezanac Crvenka, prerada 2019. trgovao se za Bosnu po 194-195.00Eur/t, dok se za Vrbas rinfuz nudila cijena od 200.00Eur/t (SRB/BIH). Više operatinve robe očekuje se od naredne sedmice. Kada je u pitanju ponuda sa tržišta Hrvatske, operativne robe u Županji gotovo da i nema. Kupcima u Bosni ponuđena je cijena od 220.00Eur/t (HR/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor